Unsplash
Malgrat qualificar la mesura de "pas important", però, l'associació de treballadores de la llar SEDOAC lamenta que no s'hagin acceptat totes les seves reivindicacions, ja que no les inclouran en el règim general de treballadors, sinó que les mantenen en un règim especial

 









 

 

Demanda històrica assolida: les treballadores de la llar tindran dret a cobrar l'atur
El Consell de Ministres aprova aquest dimarts la normativa que permetrà aconseguir aquest dret laboral després d'anys de lluites

Pas històric en l'equiparació de drets laborals de les treballadores de la llar. Aquest dimarts 6 de setembre, el Consell de Ministres del Govern espanyol aprovarà el subsidi d'atur per a aquest col·lectiu, després d'anys de lluita del sector per tal d'assolir aquest dret bàsic.

Així, es dona resposta a una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que el passat febrer va considerar que la normativa espanyola que regula la desocupació de les treballadores de la llar era "discriminatòria". El tribunal assegurava que el sistema espanyol exclou aquestes treballadores de les prestacions per desocupació i les deixa en situació de "desavantatge" respecte a la resta d'ocupats.

Alhora, assenyalava que la normativa nacional comporta "una discriminació indirecta per raó de sexe contrària a la directiva europea", ja que més del 95% de les persones que treballen en aquest sector són dones.

La mesura ha estat anunciada aquest dilluns pel president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, durant l'inici del curs polític, celebrat en un acte amb societat civil a la Moncloa. "Posem fi a una injustícia inacceptable", ha dit Sánchez, qui ha manifestat que el Govern ha fet pròpia la petició de l'Organització Internacional del Treball (OIT), sobre aquest aspecte reclamat en el Conveni 189 de l'organisme. La mesura s'aprova mitjançant un reial decret llei que començarà a ser vigent l'endemà de la seva aprovació.

La vicepresidenta segona del Govern i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha dit que la mesura no només reconeix el subsidi d'atur a aquestes treballadores sinó que "iguala els drets d'aquestes treballadores a la resta de professionals".

Malgrat qualificar la mesura de "pas important", però, l'associació de treballadores de la llar SEDOAC lamenta que no s'hagin acceptat totes les seves reivindicacions, ja que no les inclouran en el règim general de treballadors, sinó que les mantenen en un règim especial. "S'elimina l'acomiadament per desistiment i es podrà començar a cotitzar per tenir dret a l'atur, així com altres petits avenços. És un pas important, companyes, però ens queda molt camí per recórrer", han compartit a les xarxes.

Notícies relacionades
Nou conveni amb Projecte Home per impulsar la iniciativa «Global Forum on Drugs»
La Barnahus de Barcelona s'activa amb 60 casos d'abús sexual infantil sobre la taula
El centre està integrat per dos serveis amb el doble de professionals per atendre les necessitats de població
El Govern afegeix 131 municipis a la llista de zones tensionades per limitar el preu del lloguer
La mesura implica que hi hagi 271 localitats on es podrà aplicar el topall, cobrint més de set milions de persones
El dret a la pau centra la programació d'Impacte! Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya
La quarta edició es realitza entre el 9 i el 28 d'abril a diverses ciutats catalanes
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71