Thought Catalog (Unsplash)
La guia, fruit del projecte europeu Teamwork i feta en col·laboració amb l'advocada Joana Badia, atén les diverses formes d'assetjament en l'àmbit laboral que resulten de l'estructura patriarcal

 









 

 

Com prevenir i respondre l'assetjament masclista a l'entorn laboral?
La Fundació Surt publica una guia amb eines per abordar l'assetjament masclista a la feina i posa el focus en la reparació de les víctimes

L'assetjament masclista a l'entorn laboral constitueix una greu vulneració dels drets fonamentals i atempta contra el dret a la llibertat, la igualtat, la intimitat, la dignitat, la no-discriminació per raó de sexe, la seguretat, la salut i la integritat física i moral, i la normativa actual estableix el deure de les empreses i organitzacions de desenvolupar eines específiques de prevenció i resolució de casos d'assetjament. La Fundació Surt publica una guia amb eines per abordar aquesta problemàtica.

La guia, fruit del projecte europeu Teamwork i feta en col·laboració amb l'advocada Joana Badia, atén les diverses formes d'assetjament en l'àmbit laboral que resulten de l'estructura patriarcal: l'assetjament per raó de sexe, l'assetjament sexual, la discriminació per raó d'embaràs o maternitat i l'assetjament per raó d'orientació sexual, identitat o expressió de gènere.

"A vegades no resulta fàcil aplicar les eines dutes a terme d'una forma eficaç i justa, posant al centre els drets i necessitats de les víctimes d'assetjament i aquesta guia sorgeix de la necessitat de facilitar eines pràctiques a professionals d'empreses i organitzacions que volen dedicar esforços a millorar internament les formes de prevenció, detecció i abordatge de l'assetjament", explica Alba Elvira, coordinadora de projectes de recerca de Surt.

La guia "Claus per a un abordatge feminista de l'assetjament masclista a l'àmbit laboral" inclou un marc conceptual sobre les violències masclistes en l'àmbit laboral i sobre els diferents àmbits en què cal posar esforços com a organització: la prevenció, la detecció, la resolució, la reparació i el seguiment i l'avaluació i incorpora un apartat on es resumeixen alguns aspectes fonamentals a tenir en compte en la implementació dels protocols contra l'assetjament masclista en l'àmbit laboral.

Un projecte internacional

Teamwork és una iniciativa dirigida a enfortir la lluita contra l'assetjament sexual a la feina a Grècia, Bulgària, Catalunya i Itàlia. A més de la guia, dins d'aquest projecte europeu, coordinat per Surt a Catalunya, ha desenvolupat accions per promoure la sensibilització i aportar eines al personal de recursos humans i als càrrecs directius per tal d'adoptar mesures per detectar, prevenir i abordar l'assetjament sexual, així com per protegir les víctimes.

Si bé es recull que cada vegada més empreses disposen d'algun tipus de política per a la prevenció i abordatge de l'assetjament sexual, és encara significatiu el nombre d'empreses que no en té cap. "L'existència de canals específics per a les denúncies o queixes, la designació d'una persona o departament especialitzat que s'encarregui de dur a terme els procediments i l'obertura de processos d'investigació formals i imparcials es proposen com la millor fórmula per a la resolució de casos", detalla Elvira.

Un dels resultats més clars de la recerca feta és el "gran desconeixement" que les persones treballadores tenen de les mesures que es prenen a la seva pròpia empresa o organització davant l'assetjament sexual. Només una de cada sis persones de la plantilla enquestades afirma conèixer amb seguretat les vies que tenen les víctimes per a demanar protecció.

"Es demostra la necessitat i l'interès per a la formació i la sensibilització, tant entre els càrrecs de comandament com entre el personal, però només són una minoria les empreses representades que ofereixen formacions específiques a la seva plantilla de forma periòdica. I tampoc es constata que, en general, es duguin a terme", explica Elvira.

Notícies relacionades
Nou conveni amb Projecte Home per impulsar la iniciativa «Global Forum on Drugs»
La Barnahus de Barcelona s'activa amb 60 casos d'abús sexual infantil sobre la taula
El centre està integrat per dos serveis amb el doble de professionals per atendre les necessitats de població
El Govern afegeix 131 municipis a la llista de zones tensionades per limitar el preu del lloguer
La mesura implica que hi hagi 271 localitats on es podrà aplicar el topall, cobrint més de set milions de persones
El dret a la pau centra la programació d'Impacte! Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya
La quarta edició es realitza entre el 9 i el 28 d'abril a diverses ciutats catalanes
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71