La demanda es fonamenta en l'article 50.6 de l'Estatut que estableix que "els poders públics han de garantir l'ús de la llengua de signes catalana, que ha de ser objecte d'ensenyament, protecció i respecte".

 









 

 

Famílies d'infants sords porten Educació al TSJC per discriminar la llengua de signes catalana
Volem Signar i Escoltar i APANSCE consideren que "la realitat de l'escola pública catalana està molt lluny del que contempla la llei"

Diverses famílies d'infants sords porten el Departament d'Educació al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per discriminar la llengua de signes catalana. Ho han fet a través de les entitats Volem Signar i Escoltar i l'Associació de Pares de Nens Sords de Catalunya (APANSCE), que van interposar el recurs el passat 5 de desembre per "la negativa a proporcionar la llengua de signes a l'alumnat sord en totes les etapes educatives".

El recurs es presenta després que la Direcció General d'Educació Infantil i Primària desestimés la reclamació que les entitats havien presentat el 20 de febrer d'aquest any. En ella, demanaven a la conselleria que proporcionés un seguit de recursos pedagògics "basats en la necessitat d'emprar la llengua de signes catalana com a llengua vehicular de l'ensenyament dels fills menors amb sordesa".

Consideren les entitats que Educació ha rebutjat les demandes "incomprensiblement". Per això, fan un pas endavant i aniran al TSJC. La demanda es fonamenta en el fet que la legislació vigent, en l'article 50.6 de l'Estatut, estableix que "els poders públics han de garantir l'ús de la llengua de signes catalana, que ha de ser objecte d'ensenyament, protecció i respecte".

A més, en la Llei 17/2010 de Llengua de Signes Catalana, també es recull, en l'article 5.1, que "els serveis públics educatius garanteixen la informació a les mares, els pares o tutors d'infants sors i sordcecs sobre les modalitats educatives disponibles per a llur escolarització". Aquestes dues modalitats són la bilingüe, que ensenya la llengua de signes catalana, i l'oralista. Les entitats creuen, però, que el model bilingüe està discriminat.

En concret, acusen el Departament d'Educació de vetar l'accés a l'educació efectiva amb llengua de signes catalana, "entrebancar el coneixement d'aquesta llengua", no oferir informació clara, accessible, actualitzada i rigorosa, impedir l'accessibilitat educativa per no assignar intèrprets en els centres no bilingües, i tractar la sordesa com a patologia mèdica exclusivament.

Per tot plegat, consideren que "la realitat de l'escola pública catalana està molt lluny del que contempla la llei". De fet, ja fa tres anys que les entitats intenten resoldre les seves demandes "de forma amistosa", però no han tingut cap resultat. Per això, van valorar la via judicial que van començar a emprendre el 20 de febrer d'aquest any davant les negatives de la conselleria i de la que consideren és una vulneració dels drets fonamentals de les persones sordes.

Notícies relacionades
El sector concertat i privat d'atenció a la gent gran exigeix l'equiparació salarial dels seus treballadors amb la pública
Reclamen que hi ha una diferència del 40% de nivell salarial entre el conveni públic i els del sector privat
Potenciar la recerca en càncer a través de la lectura: comença la campanya 'Girem el Full!'
La iniciativa anima a participar afegint ressenyes de llibres, les quals es convertiran en recursos per investigació
Treballadors de l'àmbit social reparteixen caixes amb engrunes de pa a Drets Socials i organitzacions del sector
Simbolitzen la precarietat dels serveis externalitzats en els quals treballen i les seves males condicions laborals
Neix OVIM, el primer observatori de violències institucionals masclistes a l'Estat espanyol
La plataforma vigilarà els casos de violència masclista per part de l'Estat i li exigirà responsabilitats Anna Adrià Català
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71