Foto: Síndic de Greuges
La plataforma, que aplega més de 3.200 organitzacions de Catalunya, posa l'accent en el que consideren que és la solució a l'arrel del problema, que és una transformació “estructural que posi la persona al centre”.

 









 

 

Pobresa Zero-Justícia Global denuncia que Catalunya malbarata prop del 30% dels aliments
Amb motiu del Dia Mundial de l’Alimentació, Pobresa Zero-Justícia Global reclama posar les polítiques socials “a la primera línia” i alerta d’una “paràlisi política i institucional”

Prop del 30% dels aliments que produeix Catalunya es malbaraten. Així ho ha explicat la portaveu de la plataforma Pobresa Zero-Justícia Global, Sònia Fuertes, amb motiu del Dia Mundial de l’Alimentació. La xifra ha servit per denunciar “la paràlisi política i institucional” i els “greus retrocessos” en l’àmbit social.

A la jornada ‘L’alimentació, un dret vulnerat?’, coorganitzada amb el Síndic de Greuges, la plataforma ha fet públic un manifest on ha exigit la priorització de les polítiques socials per part del Govern com a resposta a “un sistema malalt i insostenible que condemna la població a patir pobresa”.

La plataforma, que aplega més de 3.200 organitzacions de Catalunya, posa l'accent en el que consideren que és la solució a l'arrel del problema, que és una transformació “estructural que posi la persona al centre”.

D’aquesta manera, continuen reclamant un major finançament en els sistemes de salut, educació i protecció social, encara que remarquen que és una mesura “insuficient”. En aquest sentit, es defineixen com a defensors d’un sistema fiscal “progressiu, just i solidari” que es basi en els principis de la redistribució i l'equitat.

Així mateix, reclamen un canvi radical per combatre “tots els rostres” de la pobresa alimentària, tant la malnutrició com l’anomenada fam oculta, que consisteix a una mala alimentació donada per la falta de pocs recursos econòmics i que acaba portant a l’obesitat. Apunten que aquest és un problema que s'accentua en els infants, i que “a la llarga està hipotecant la seva pròpia salut”.

En el marc d'aquesta jornada coorganitzada amb el Síndic de Greuges hi ha participat l'artista plàstica Delphine Boghos, que ha representat gràficament el que la plataforma volia posar de relleu en un quadre que ha pintat simultàniament a la lectura del manifest.

 

Més esforç per combatre la pobresa

Durant la jornada, l'adjunta d'infància del Síndic de Greuges, Maria Jesús Larios, ha reclamat mesures estructurals que redueixin la taxa de risc de pobresa infantil, que des de l'inici de la crisi es manté estable per sobre del 25%.

El síndic Rafael Ribó ha denunciat la persistència de pous de pobresa a Catalunya, dels quals resulta molt complicat sortir, i que comporten mancances i privacions en el dret a una alimentació adequada.

 

Notícies relacionades
Sant Jordi 2024: els deu llibres de temàtica social que no et pots perdre
Descobreix la selecció de les lectures essencials del Social.cat per reflexionar, aprofundir, gaudir i aprendre sobre feminisme, educació i drets humans
Com acompanyar els infants davant la mort: "És important que en parlin"
Una infermera experta en dol imparteix tallers de gestió emocional i formació a alumnes, famílies i docents de dues escoles de Calella
Nou conveni amb Projecte Home per impulsar la iniciativa «Global Forum on Drugs»
La Barnahus de Barcelona s'activa amb 60 casos d'abús sexual infantil sobre la taula
El centre està integrat per dos serveis amb el doble de professionals per atendre les necessitats de població
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71