Foto: Taula del Tercer Sector
La previsió és que dels 45 milions que Catalunya recapta per a programes del Tercer Sector Social, en rebi només 31 milions d’euros

 

 

La Taula del Tercer Sector denuncia que Catalunya perd 1,6 milions d’euros de l’IRPF
Les entitats també es queixen dels retards en la convocatòria i assenyalen que no és cert que Catalunya estigui ‘sobrefinançada’

La Taula del Tercer Sector ha denunciat aquest dilluns que el govern espanyol ha incomplert l’augment previst de l’IRPF a Catalunya, “una decisió que té un efecte directe en el finançament de les entitats que reben ajuts pel 0,7 de l’IRPF”. En concret, assenyalen des de la federació que Catalunya perd 1,6 milions d’euros.  

Finalment, la Generalitat rebrà 31.154.246 euros, la mateixa xifra que en l’exercici anterior del 2016. Per tant, la previsió és que dels 45 milions que Catalunya recapta per a programes del Tercer Sector Social, en rebi només 31 milions d’euros. “A través de la casella de finalitats socials de la declaració de la renda, Catalunya recapta un total de 70 milions d’euros però, segons una normativa estatal, una part d’aquests recursos se’ls queda el propi Estat per a altres programes de cooperació internacional i medi ambient”, expliquen des de la Taula.

“Rebutgem la decisió del govern espanyol, presa per sorpresa i unilateralment, perquè no és cert que Catalunya estigui ‘sobrefinançada’ per l’IRPF. Aquí, es recapta el 23,4% de l’IRPF a través de la casella de finalitats socials i es rep el 15,4%, vuit punts de diferència”, ha criticat la presidenta de la Taula del Tercer Sector, Francina Alsina.

Alsina també ha recordat que, a més de l’1,5 milions de persones ateses, les entitats socials de la Taula del Tercer Sector compten amb 87.000 persones treballadores, 367.000 persones voluntàries, 559.0000 socis i 563.000 donants  i representen l’1,3% del PIB català.

A banda de Catalunya, les altres comunitats que tampoc tindran un increment extra de l’IRPF són Aragó, Castella i Lleó, Extremadura, Madrid, Múrcia i la Rioja. La proposta del govern espanyol ja ha rebut el vistiplau de l’última Comissió Delegada de Benestar Social i Serveis Socials, celebrada el divendres 22 de juny.

Les entitats, les més perjudicades

“Lamentem aquesta decisió i alertem que aquest finançament que rebem a través del 0,7% hauria estat molt útil perquè Catalunya tingués més capacitat financera per reforçar projectes d’urgència social”, denuncien des de la federació.

A més, també es queixen que està havent-hi retards en la convocatòria d’ajudes, perquè el nou model de repartiment pot comportar modificacions pressupostàries que han de ser portades al Consell de Ministres. Per tot plegat, des de la Taula del Tercer Sector reclamen una reunió amb la ministra  de Sanitat, Consum i Afers Socials, Carmen Montón.

“Actualment, cap dels criteris de repartiment dels recursos de l’IRPF respecta el seu esperit. No es té en compte ni el pes del tercer sector, ni la complexitat social ni la decisió de la ciutadania de marcar la casella de finalitats socials, per exemple” afegeix Alsina.

Notícies relacionades
La Caravana Obrim Fronteres reclama a Itàlia un permís de residència europeu per a les persones migrants
La convocatòria ha servit per denunciar la “brutalitat” de les polítiques nacionals i internacionals sobre els fluxos migratoris
Stop Mare Mortum celebra la sentència del Suprem, que condemna l’Estat per negar l’asil a 15.000 persones refugiades
El govern espanyol només va atendre el 12,85% de les peticions d’asil de les persones que ho esperaven als assentaments de Grècia i Itàlia
El Síndic reclama un pla específic per abordar l’arribada dels adolescents estrangers no acompanyats
Segons l'informe presentat per Rafael Ribó, només un 46,8% dels infants tutelats estan en acolliment familiar
El nombre de places públiques en residències de gent gran a Barcelona s’hauria d’incrementar un 109%
El dèficit d’inversió de la Generalitat es tradueix en 2.780 places menys i 18 milions de sobrecost
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Washington, capital de la cultura catalana
XALA!, castells en streaming per a tots els dispositius
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71