"Entre un 25% i un 30% de les empreses on he invertit han tancat, entre 10 i 15 comencen a ser rendibles i un parell són unicorns", segons Elies Campo
Catalunya "Sí vol" més casaments
Catalunya, la comunitat autònoma que lidera les vendes de moda bridal, es prepara per acollir la Barcelona Bridal Fashion Week
L'amor romàntic té data de caducitat? L'escriptor Frédéric Beigbeder avançava en un dels llibres clau per entendre el matrimoni que, L'amor dura tres anys (1997). Però, és cert? Segons l...
L'efecte Pallars: de l'embranzida econòmica fins a la comarca més feminista
L'aigua, el turisme, l'emprenedoria i la Bruixa d'Or transformen radicalment dues comarques que juntes superen per poc els 20.000 habitants
4 hores. Aquesta era la distància que hi havia durant les últimes dècades des de Barcelona al Pallars Jussà i al Pallars Sobirà i que, fruit d'una millora de les infraestructures d'accés, s'ha red...
2Tomatoes, els jocs de taula catalans que estripen el capitalisme
Dos enginyers de ponts i camins van deixar les seves carreres per iniciar una aventura al món dels jocs de taula
Un joc que recrea la corrupció i el poder dels lobbies en un país del sud d'Europa en plena crisi financera. O un altre centrat en l'espoli dels recursos naturals per part de grans multinacionals en països en desenvolupamen...

 


 

És l’emprenedor qui tria l’inversor (i no al revés)
L'inversor català Elies Campo explica com es va gestar la compra de Whatsapp: “Zuckerberg va negociar el preu com qui canvia cromos”

A Silicon Valley, el poder és dels emprenedors. És probablement el hub tecnològic més reputat del món i referent per a moltes ciutats que volen convertir-se en epicentre de l’emprenedoria. Les diferències entre l’ecosistema dels Estats Units i els d’Europa són moltes, però més encara quan parlem d’aquella zona tan concreta de Califòrnia. Mentre que startups d’arreu del món lluiten per aconseguir qualsevol tipus de finançament per tirar endavant el seu negoci, a Silicon Valley són els inversors qui fan cua per participar en les empreses emergents amb més potencial.

Elies Campo és un enginyer català establert a Palo Alto (Califòrnia) que ha treballat en empreses com Whatsapp i Telegram i s’ha convertit els darrers anys en inversor. “Les oportunitats més interessants són quan l’inversor ha de fer el pitch als emprenedors”, explica en una trobada virtual organitzada per Acció, l’agència per a la competitivitat de l’empresa de la Generalitat. En aquests casos, relata, és l’inversor qui explica a la startup per què ha d’acceptar els seus diners, com la podrà ajudar durant les fases inicials i les següents i quin valor pot aportar a la companyia. Així, els emprenedors valoren el portafolis de cada inversor, quin èxit han tingut les seves apostes, etc.

És una tendència que a Campo li agradaria que s’instaurés a Catalunya: “No hi ha una cultura d’auditoria dels emprenedors cap als inversors: s’agafen els diners però no es qüestiona quin valor aportarà l’inversor a la companyia”. En aquest sentit, qualifica d’”old school” el sistema català i ho atribueix a una competitivitat més baixa. Un canvi cap al model de Silicon Valley en aquest sentit, provocaria que “els emprenedors poguessin contribuir a l’ecosistema i millorar la qualitat del capital”, assegura l’actual responsable de creixement, partnership i desenvolupament de negoci de Telegram.

Més info: L’inversor dubta, comprar salut o turisme?

Abans d’arribar a la multinacional de missatgeria, va treballar poc més d’un any i mig per a una altra empresa de la mateixa branca: Whatsapp. Va abandonar la companyia a finals del 2014, just quan Facebook va comprar-la, i no va ser casualitat que coincidís amb l’operació. “Jo vaig ser molt eloqüent amb el meu equip, els deia que no era beneficiós que Facebook comprés Whatsapp, que el que construíem nosaltres era millor”, recorda. Campo no comparteix els valors de la xarxa social en termes de privacitat i aquesta discrepància va ser definitiva a l’hora de decidir abandonar la companyia. La compra va ser molt ràpida, segons relata: “En 15 dies es va produir la primera trobada entre Mark Zuckerberg i els fundadors de Whatsapp; van negociar el preu com qui fa un intercanvi de cromos”. Va ser en aquell moment que va decidir, juntament amb la seva parella, endinsar-se en el món de la inversió com a business angel, és a dir, la inversió de diners en startups a títol personal a canvi d’una participació. 

Els secrets d’invertir

Durant els cinc anys que s’hi ha dedicat, ha tingut temps de conèixer el mercat i descobrir les claus per tenir cert èxit. Considera que el primer que s’ha de saber en entrar en aquest joc és que “la majoria d’inversions fallaran, però n’hi haurà algunes que et retornaran tota la inversió que has fet”. Així, l’estratègia és molt clara: provar-ho totes les vegades possibles. “Hem intentat conèixer el màxim d’emprenedors i invertir en un rang gran d’empreses”, explica Campo com a experiència personal. En aquests últims cinc anys ha invertit a entre 65 i 70 empreses. D'aquestes, “entre un 25% i un 30% han tancat; n’hi ha entre 10 i 15 que comencen a ser rendibles i un parell que ja són unicorns”. Aquestes empreses valen més de 100.000 milions d’euros i, per tant, els suposarà un retorn altíssim.

Hi ha dos secrets que Elies Campo comparteix per accedir a les oportunitats més atractives com a inversor. La primera és trobar-se en un hub tecnològic -com Silicon Valley-, fet que atreu una gran quantitat d’empreses emergents amb ganes d’aconseguir capital i talent. “Aquesta és la meitat de la feina d’un inversor”, assegura l’enginyer, establir-se en el lloc adequat. L’altre requisit per aconseguir bones operacions és tenir accés a totes aquestes oportunitats. Com s’aconsegueix? “Nosaltres teníem experiència de treballar en grans companyies i això ens ha obert moltes portes”, admet. La xarxa de contactes -com en molts altres sectors- és essencial.    

Un consell que dona als inversors que tot just comencen i encara no tenen contactes a Silicon Valley és fer petites aportacions a empreses per anar-se creant un nom en l’ecosistema. Per a les startups també té suggeriments per trobar finançament: “Jo contactaria amb altres emprenedors que vagin una mica més avançats, hi faria un cafè i que t’aconsellin per tenir feedback abans d’intentar captar inversió”. Tot i que en un inici és complicat que els fons més grans es fixin en emprenedors dels quals no tenen cap referència, Campo creu que és positiu deixar-se veure i crear vincles per després poder-hi accedir.

"Entre un 25% i un 30% de les empreses on he invertit han tancat, entre 10 i 15 comencen a ser rendibles i un parell són unicorns", segons Elies Campo

Avisa també d’un parell d’alarmes que els salten als inversors quan coneixen un projecte. Segons l’enginyer, “ens trobem startups amb participacions molt elevades d’inversors, que arriben al 40% o al 50%, i això dificulta molt que hi pugui entrar més finançament: ningú hi voldrà invertir”. El nivell recomanable de capital inversor, assegura, està entre el 15% i el 20%. L’altra senyal negatiu és quan una empresa es troba en un marketplace per aixecar finançament: “Això vol dir que ha intentat aconseguir inversió en fases inicials i no ha estat capaç de trobar-ne”.  
Les tendències a Silicon Valley

Elies Campo destaca dues novetats que ha detectat en l’ecosistema emprenedor i el mercat de finançament a Silicon Valley. Cada vegada hi ha més plataformes de software per gestionar les inversions en fases inicials. “Tots els processos els fa el software, fet que allibera els inversors per fer el que realment és important: buscar oportunitats i conèixer emprenedors”, indica l’enginyer. Un dels més coneguts és AngelList. La segona tendència són els rolling funds.

La covid-19 ha provocat una descentralització dels ecosistemes i els inversors de Silicon Valley comencen a obrir la mirada a tot el món

Tot i que no tenen res a veure amb els softwares de gestió d’inversions, l’objectiu final va en la mateixa línia: agilitzar els processos. Els rolling funds són fons d’inversió que no es queden mai sense capital. Això s’aconsegueix amb aportacions trimestrals dels inversors -amb tota la burocràcia automatitzada gràcies als softwares-. Normalment, quan es troba una oportunitat d’inversió, hi ha un procés en què qui l’ha trobat ha de convèncer la resta d’inversors del fons per poder activar el capital. Amb els rolling funds no és necessari perquè sempre hi ha capital disponible.

De fet, Campo es troba en procés de crear un rolling fund que li permeti donar accés a les oportunitats de Silicon Valley a inversors de Catalunya i d’arreu del món. Però el mateix ecosistema californià està canviant amb la irrupció de la covid-19. Els elevats costos de Silicon Valley han fet que algunes empreses optin per traslladar-se. “Els ecosistemes s’estan descentralitzant i els inversors comencen a obrir la mirada a tot el món”, explica Campo. Queda pendent de veure si el finançament de Silicon Valley arribarà a empreses d'arreu del món. 

 Margalida Vidal Barceló

 
Veure més notícies
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71