Les propostes de l’Ens


 


 

Els catifaires catalans somien amb Tòquio
Col·lectius catifaires de tot el món participen en una mostra virtual d’art efímer a la capital nipona

A més dels Jocs Olímpics, la capital nipona havia d’acollir a finals de maig el 8è Congrés d’Art Efímer, una cita per donar a conèixer i reivindicar l’art de les catifes florals, una expressió de cultura popular que a Catalunya té 700 anys d’història. La situació d’emergència per la Covid-19 ha impedit celebrar el congrés tal com estava previst, però els organitzadors, la Coordinadora Internacional de Entidades de Arte Efímero, no han volgut renunciar-hi i ho han festejat amb un projecte únic i virtual.

Les 26 delegacions catifaires d’arreu del món (de Galícia, de Bolsena i la Toscana a Itàlia, de Mèxic, Bèlgica o Corea, a més de Catalunya) no han pogut traslladar-se a Tòquio però sí han confeccionat, des dels seus confinaments, les seves obres d’art floral, que s’han reunit en un vídeo col·lectiu.
D’aquesta manera, com expliquen des de la Coordinadora, s’ha volgut que les catifes estiguessin presents, de manera virtual, “a la ciutat, als cors dels catifaires i al món”. La iniciativa, amb el lema ‘Somiant Tòquio’, també ha volgut ser un agraïment al comitè organitzador japonès, presidit per Yasu Fujikawa.

La Federació Catalana de Catifaires hi ha participat amb una obra que representa un espai dels jardíns del Santuari Kameido Tenjin de Tòquio, famosos per les seves glicines violetes. Les mesures de confinament van alterar les rutines de treball, i la catifa es va haver de dividir en tres parts, que els catifaires d’Arbúcies, del Casal de Mollet i de Caldes de Montbui van confeccionar per separat.

En la catifa, amb disseny de Joaquin Dasquens, s’han emprat fins a 35 colors i textures diferents: serradures i encenalls tenyits, flors boscanes, fulles de diferents plantes i arbres de 14 espècies diferents, tuia, molsa, canyes de bambú, suro tenyit, terra de jardí, sal tenyida, cals, etc. Ha calgut la participació d’una vintena de catifaires amb unes 150
hores de feina.

Comença la temporada d’uns Pastorets reinventats i adaptats a la Covid
Es preveuen prop de 130 representacions arreu del territori, amb textos originals, formats reduïts i referències a la pandèmia
El doctor Clotet parlarà sobre la Covid-19, els protocols i la represa de la cultura popular
Serà el dijous 17 de desembre, en una xerrada en línia que organitza la Federació de Cors de Clavé
Una taula rodona en línia per reflexionar sobre les sopes històriques en pandèmia
L’acte serà dissabte 12 i l’organitza la Federació d’Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques de Catalunya
Les bandes de música toquen en streaming
La banda L’Espiga d’Or de Deltebre enregistra un concert per commemorar el seu 40è aniversari
Quatre dies per gaudir del teatre breu des de casa
Del 27 al 30 de novembre se celebra en línia la 1a Jornada de Teatre Breu
‘25 anys màgics’, de Lluís Alcalà, escollida Sardana de l’Any 2019
Per primer cop, la final es va retransmetre per YouTube i el públic va poder votar en línia

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media