S'amplia el termini de presentació de sol·licituds per fer recerca sobre els Pastorets
Les bases han estat convocades per la Coordinadora de Pastorets de Catalunya i l'Institut Ramon Muntaner

Fins al 30 de maig es poden presentar sol·licituds per fer recerca sobre els Pastorets. L'ajut a aquesta investigació, que porta el nom de Pastorets de Catalunya, pretén estimular la recerca i el coneixement sobre les representacions d'aquesta tradicional obra nadalenca. La dotació econòmica és de 3.000 euros, i el termini per a la realització del treball serà d'un any des del moment de la notificació de la concessió.

Les temàtiques de les investigacions poden contemplar tant el punt de vista històric com antropològic i social de Els Pastorets, o poden tenir relació amb els diferents àmbits que intervenen en aquestes representacions, com són la història, l’escenografia, el text literari, les entitats o els grups amateurs que hi participen. També poden aspirar a aquest ajut els estudis que analitzin les representacions en un context territorial ampli o de manera comparativa.

Les persones beneficiàries de l'ajut seran investigadors de l'àmbit universitari o de centres d’estudis que presentin de forma individual o col·lectiva una proposta que s’adeqüi a les bases determinades (poden descarregar-se les bases en aquest enllaç). Els criteris de valoració que es tindran en compte són l'interès científic del projecte presentat, l'esquema de presentació de la proposta, la metodologia del treball, els objectius a assolir, l'historial científic de la persona sol·licitant o del grup que presenta la proposta, el pla de treball i l'estat de la qüestió sobre la temàtica proposada.

Els Pastorets tenen el seu origen en les representacions medievals que se celebraven a l'interior de les esglésies el dia de Nadal, sobretot durant la missa de matines que més tard esdevindria la missa del gall. A finals del segle XVIII i principis del XIX, ja hi ha notícies de les representacions en cases de nobles, deslligades de la litúrgia. Avui Els Pastorets ja han superat l'àmbit religiós per esdevenir moltes vegades un signe d'identitat del lloc on es representen. I el cert és que la tradició de representar-los continua més viva que mai i cada any mobilitza milers d’aficionats al teatre. Segons dades de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, el 2019 es van fer Pastorets a 52 municipis, amb un total de 250 representacions.

Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
El trabuc també és cosa de dones
Les dones trabucaires reclamen més presència i un paper més actiu a les colles
Una exposició repassa 150 anys d’història dels Tres Tombs a Sant Cugat
La mostra es pot visitar a la Casa de Cultura fins al 4 de març
Mallorca, protagonista al Tradicionàrius d’aquesta setmana
Dijous es presenta el ‘Calendari Folklòric de Mallorca. Tardor’, un tresor de la cultura tradicional de l’illa
La temporada dels Tres Tombs arrenca amb actes simbòlics i ajorna les cavalcades
Poblacions com Igualada, Vilanova i la Geltrú, Rubí o Sant Cugat celebren aquest cap de setmana un programa reduït i auster

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media