José Miguel García, director de 'La Ciutat dels Somnis'
José Miguel García:“Volem transmetre valors i demostrar que es pot aprendre jugant”
Altres entrevistats
26/03/2024
Uri Garcia: "La televisió fins ara ha tingut un problema, en general, i és que les joves no hi van."
 
13/03/2024
El Pòdcast de l’AMIC. Entrevista a Maria Teixidor: "El Barça femení ha estat una eina de transformació molt important"
 
22/02/2024
Nadine Romero: "El meu contingut agrada força perquè és en català"
 
05/02/2024
El Pòdcast de l’AMIC. Entrevista a Ven’nus: "En el meu projecte sempre vull donar-li el pes que s'escau a tenir un bon missatge"
 
23/01/2024
Gerry i la Carla: "Lligar en català?"
 
09/01/2024
El Pòdcast de l’AMIC: Entrevista a Ramon Grau, president de l’AMIC
 
Text: Aitana Glasser/Clack
Fotos: Marina Rodríguez/Clack
31/12/2019

El recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona acull, del 27 al 30 de desembre i del 2 al 4 de gener, la tercera edició de 'La Ciutat dels Somnis', el saló que des de l’any 2017 dóna continuïtat al tradicional Festival de la Infància, amb un format renovat i basat en les professions i l’esport. El seu director, José Miguel García, avança les novetats que presenta enguany el certamen, que s’amplia en dies i espais i que tractarà de mostrar i transmetre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides als més petits.
 
-Quines diferències podrà trobar el públic en aquesta tercera edició del saló respecte de les anteriors?
Aquest és un any de creixement en el qual posem més dies a disposició de les famílies perquè, tant la primera setmana de vacances del període escolar com l’última, ja prèvia als Reis, puguin venir al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona i passar un dia entretingut en família. Tot això amb un concepte principal, l’edutainment (entreteniment educatiu). Volem que, mitjançant les activitats que es duen a terme al saló a través de les diferents organitzacions, els patrocinadors i la mateixa Fira, els nens puguin aprendre jugant. És, per tant, un entreteniment per als més petits amb la idea de pensar, de somiar i d’imaginar què volen ser de grans.
 
-Per què es va decidir l’any 2017 fer aquesta variació en el format i quins canvis ha suposat?
El principal canvi que ha portat és el concepte d’edutainment, que al final és l’eix conductor del saló. Volíem transmetre valors, no volíem que les famílies vinguessin aquí només a jugar i passar-ho bé, que també és una part important, sinó transmetre alguna cosa més. I volíem que, a través dels monitors, de les activitats i de tot l’estudi de pedagogia que hi ha darrere de la concepció del producte, les famílies estiguessin tranquil·les; primer, per deixar aquí els petits els dies de Nadal i després, també, per aquest concepte d’anar més enllà i demostrar que es pot aprendre jugant.
 
-A més de les professions, l’altre eix principal del saló és l’esport. De quina manera s’incentiva la pràctica esportiva entre els més petits?
Creiem, precisament, que aquest és una mica el cor d’aquesta edició, ja que l’esport transmet molts dels valors dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU com la igualtat o de la inclusió, dos valors que estaran molt potenciats al saló. Tenim esport femení i tenim més de vint esports, inclosos alguns que són tractats com a “esports minoritaris” i que també volem donar a conèixer, perquè hi ha nens i nenes als quals els agraden i que tenen ídols en aquestes disciplines. A més, vindran molts esportistes; i això és un tret diferencial respecte a tot el que està passant a Barcelona en les dates de Nadal.
 
-Quin és el paper de les famílies? També participen de les activitats del saló?
Un dels motius pels quals vam provocar el canvi cap a la Ciutat dels Somnis va ser precisament perquè el saló fos molt més inclusiu i molt més familiar perquè l’adult acompanyant no fos només un mer espectador que estigués fent cua. Ampliar els dies i les activitats -tenim més activitats i espais que en la passada edició- permetrà precisament que la visita sigui molt més fluida i que l’experiència sigui molt més agradable. Així, els adults acompanyants, els tiets, les tietes, els avis i àvies i els mateixos pares i mares, podran participar de les diferents activitats. Incentivem i motivem als qui acompanyen als petits a què no siguin espectadors, sinó que participin de les activitats preparades per a ells.


 
-El saló es basa principalment en l’àmbit laboral i esportiu, dues àrees on els estereotips de gènere encara abunden. S’ha treballat d’alguna manera per evitar caure en aquests estereotips i potenciar la visibilitat dels referents femenins?
Sí. A part d'anomenar, lògicament, totes les professions tant en masculí com en femení, els equips d’educadors i pedagogs amb els quals hem treballat han tingut molt en compte això. I han tingut en compte, també, les edats; perquè creiem que és important adaptar-se a tots els trams d’edat, ja que no és el mateix tractar amb nens i nenes menors de quatre anys que amb aquells que ja en tenen de quatre a vuit o els que en tenen més de vuit. I per això tenen tots un tractament especial. I també per un tema de seguretat, ja que els monitors han de tenir en compte els diferents materials que hi pot haver en cada zona. Tots ells són monitors especialitzats que, principalment, vetllaran per garantir la igualtat i la seguretat.
 
-'La Ciutat dels Somnis' se centrarà, aquest any, en transmetre els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) als més petits. De quina manera s’ensenyen als nens i nenes conceptes com l’efecte hivernacle, el canvi climàtic o el reciclatge?
Aquí em llançaré a la piscina, ja que jo crec que, a vegades, hem d’ensenyar molt més als adults que els acompanyen que a la mateixa canalla; avui dia els nens estan molt sensibilitzats. I poso un exemple personal:  l’estiu passat, quan anàvem a la platja, no només miràvem de recollir qualsevol mena de residu que nosaltres haguéssim generat, sinó que les meves filles “m’obligaven” a retirar restes de plàstic o de brossa que estaven a la platja abans nostre. I és que ja no és tant el fet de deixar-ho com estava, sinó de deixar-ho millor del que estava. I això jo ho he après de les meves filles. I estic convençut que els nostres fills ens poden ensenyar moltíssimes coses. 
 
-També s’han tingut en compte els ODS en l'àmbit intern, a l’hora d’organitzar el saló, que compta amb un ‘Decàleg Sostenible’ de bones pràctiques.
Nosaltres farem valdre totes les coses que estem fent, des de la nostra modèstia com a Fira, com a institució i com a Ciutat dels Somnis, i contribuirem posant-hi el nostre granet de sorra perquè el producte firal sigui més sostenible. Com? Doncs per exemple evitant que es col·loqui moqueta a les zones on es pugui evitar posar-la, mirant que els materials dels estands siguin -en un 40%- de cartó reciclat, que després puguem reciclar el 100% de tot el material... En definitiva, busquem l’economia circular.
 
-Serà una bona oportunitat, per tant, per a les companyies i institucions de deixar una mica de banda l’àmbit empresarial i mostrar la seva vessant més social.
Al final el que mostren les organitzacions és el que estan fent i el que els agradaria traslladar a la societat, a les famílies i als més petits. La Ciutat dels Somnis és una oportunitat per a tots els participants de mostrar allò que estan fent en termes de sostenibilitat, d’igualtat, d’inclusió, etcètera. Aquí, cada un en el seu àmbit, té l’oportunitat de pensar no tant en un retorn econòmic, sinó en un retorn social; i de mostrar la contribució que aquestes organitzacions, empreses i institucions estan fent a escala local a Barcelona i a tota la seva àrea metropolitana.


 
-Quines creu que seran les activitats estrella d’aquesta edició?
L’esport, sens dubte. Tenim al Barça, tenim a l’Espanyol, tenim l’esport femení i tenim més de vint esports com el rugbi o l’hoquei, i fins i tot vindran castellers. I, a part, altres activitats que estan sent tendència ara i que causen furor entre els més petits, sigui a través d’aplicacions o bé in situ, com són el tema de la música, el tema del lettering o els escape rooms. Tindrem, fins i tot, una pista de mobilitat urbana amb patinets elèctrics amb la qual volem fomentar el civisme i la seguretat viària a través d’un nou mitjà de micromobilitat que s’ha introduït a les nostres ciutats i que requereix que, ja des de l’inici, els més petits sàpiguen què es pot fer i què no.
 
- I ja per acabar, quina seria o com seria per a José Miguel García la seva ‘Ciutat dels Somnis’?
Aquí a casa nostra crec que no hi estem gaire lluny; crec que Barcelona és una ciutat meravellosa Lògicament partint de la base que s’han de fer millores i canvis perquè continuï sent el que és: un dels grans referents en l'àmbit mundial. Per tant, jo dic que Barcelona; i afegeixo que encara tenim molt recorregut per ser, encara més, una millor ciutat.

 



 

AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media