Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

El centenari de Manuel Cubeles i l’Esbart Marboleny
Pere Baltà recorda la importància del mestre de dansa en la consolidació del festival Ésdansa

Es Dansa celebra aquests dies trenta-set edicions. Va néixer al bell mig d'aquella eufòria amb què es celebrà el primer Congrés de Cultura Popular i Tradicional, com un apèndix del Festival de Cantonigròs que ara fa dos anys (que ...) de silenci. En aquell moment es tractava de rendibilitzar l'estada dels grups que hi participaven fent-los actuar en altres escenaris del país. L'Esbart Marboleny de les Preses se sumà a la iniciativa en la primera edició i, quasi quatre dècades després, han posat aquell indret de la Garrotxa en el mapa mundial de la dansa d'arrel tradicional, creant el seu propi model de festival.

Sóc a prop de Les Preses. Fa anys que passem els estius a la Vall de Camprodon. M'ha telefonat a en Pep Garcia, exdirector de l'Esbart Marboleny. Ens hem citat per parlar de tot plegat. És fàcil conversar quan es comparteix la passió per la cultura popular. A més a més ens devíem una trobada des que l'any passat vam ser guardonats amb els premis de l'Ens de l'Associacionisme Cultural. Vam parlar de tot plegat, però sobretot d'una de les figures de la nostra dansa tradicional, el mestre Manuel Cubeles, gran coreògraf, publicista i activista cultural. La feina que va fer des de la direcció de l'Esbart Verdaguer, és memorable, però també va fer moltes altres aportacions al servei de la cultura del país.

La gent de l'Esbart Marboleny està molt reconeguda al gran Cubeles, per la tasca d'assessorament que els hi aportà durant les darreres dècades d'una vida que s'acabà el 17 de desembre de fa dos anys, quan s'apropava al centenari que ara es vol commemorar. La trajectòria vital del mestre Cubeles va quedar marcada per la seva pertinença a la Quinta del Biberó. Però les ferides de guerra no li van impedir anar amunt i avall pel país procurant conservar les danses que son patrimoni i identitat.

En Cubeles em demanà, farà potser dues dècades, que pugés a Les Preses amb ell i la Pilar López, figura fonamental per la conservació del seu llegat. Es tractava d'assessorar un interessant i ambiciós grup de jovent. Havia tingut en Manel a la comissió assessora del servei de promoció cultural que vaig dirigir l'època del conseller Max Cahner i m'havia aportat profunditat en el coneixement de la cultura popular i el paper que aquesta havia desenvolupat en els temps de silenci. El vaig tenir al costat mentre feia realitat el pla de dinamització cultural que incloïa les primeres Expocultura i tot un seguit de congressos que van posar les bases estructurals de l'actual teixit associatiu. Cubeles formava part d'aquell grup de savis que em van estalviar errors que, sense gent com ell, haguessin estat inevitables. Com em podia negar a acompanyar-lo?

Tinc memòria d'aquella reunió a la seu de l'esbart. Damunt la taula de reunions aparegué un projecte molt ben estructurat, sorprenentment per la joventut de l'equip que l'havia dissenyat. La solidesa de la proposta s'ha fet evidència passat un terç de segle. Ho hem parlat amb el Pep Garcia, que exerceix amb solvència el magisteri musical; ja era un d'aquells joves compromesos amb el seu país des de la projecció de les danses tradicionals i ha participat en la consolidació del prestigi aconseguit per l'Esbart Marboleny. Tants anys després em costa recordar els seus noms, però la imatge col·lectiva d'aquell grup de joves la tinc ben present. Per mitjà d'en Pep els he retrobat, satisfet d'haver estat útil en algun moment del seu procés. La satisfacció de retrobar-nos s'ha fet més gran quan he sabut que treballen en la celebració del centenari de Manuel Cubeles, ja molt proper. L'agraïment ennobleix, sobretot quan s'exerceix per algú que ho mereix i podria ser oblidat.

Comença la temporada d’uns Pastorets reinventats i adaptats a la Covid
Es preveuen prop de 130 representacions arreu del territori, amb textos originals, formats reduïts i referències a la pandèmia
El doctor Clotet parlarà sobre la Covid-19, els protocols i la represa de la cultura popular
Serà el dijous 17 de desembre, en una xerrada en línia que organitza la Federació de Cors de Clavé
Una taula rodona en línia per reflexionar sobre les sopes històriques en pandèmia
L’acte serà dissabte 12 i l’organitza la Federació d’Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques de Catalunya
Les bandes de música toquen en streaming
La banda L’Espiga d’Or de Deltebre enregistra un concert per commemorar el seu 40è aniversari
Quatre dies per gaudir del teatre breu des de casa
Del 27 al 30 de novembre se celebra en línia la 1a Jornada de Teatre Breu
‘25 anys màgics’, de Lluís Alcalà, escollida Sardana de l’Any 2019
Per primer cop, la final es va retransmetre per YouTube i el públic va poder votar en línia

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media