L’Obra Social ”la Caixa” i el Banc dels Aliments impulsen la gran recollida de llet per combatre la pobresa alimentària
últims articles
Espanya, un dels països on l’origen social dels pares té més influència en la posició social dels fills
 
CaixaImpulse Consolidate apropa al mercat quatre iniciatives biomèdiques disruptives
 
El 37,7% de les mares va sol·licitar una reducció de jornada o treballar a temps parcial després de la baixa maternal davant del 4% dels pares
 
La CECA i la CEOE acorden finançar amb 45.000 milions la competitivitat d'empreses i pimes espanyoles
 
Experts defensen la creació d’una renda bàsica universal per reduir les desigualtats socials a Espanya
 
”la Caixa” ha lliurat ajuts per a 79 projectes de recerca pionera i de gran impacte social per un import de 28 milions d’euros
 
Tota la xarxa de CaixaBank, amb prop de 5.000 oficines, se suma a la captació activa de donacions
Recollida de llet - la Caixa i el Banc dels Aliments

La cinquena edició de la gran recollida de llet «Cap nen sense bigoti» es posa en marxa amb el repte d’abastir famílies en risc d’exclusió social. Si no fos pels bancs dels aliments, el dèficit d’aquestes famílies en un aliment tan bàsic seria encara més gran.

Un de cada tres menors (28,3 %) es troba en risc de pobresa a Espanya, segons la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l’Exclusió Social, que estableix el percentatge de població en risc de pobresa o exclusió social mitjançant l’indicador AROPE (At Risk Of Poverty and/or Exclusion). En total, parlem de 2,2 milions de nens i nenes, dels quals més de 225.000 es beneficien de la tasca dels bancs dels aliments per cobrir les seves necessitats nutricionals.

Actualment, els bancs d’aliments atenen 195.706 persones a Catalunya —35.200 de les quals són nens i nenes d’entre 1 i 16 anys— que tenen dificultats per accedir regularment al consum d’aliments bàsics, com la llet, per a una dieta equilibrada.

Els bancs d’aliments han de duplicar les provisions de llet per abastir totes les persones que hi acudeixen cada dia. El 2018, a Catalunya només es va aconseguir el 50 % de la llet necessària, davant del 52 % del 2017. Aquest descens del 2 % respon a una disminució de les donacions registrades pel Banc dels Aliments, malgrat la persistència de la pobresa alimentària.

En la darrera campanya «Cap nen sense bigoti» es va assolir el rècord històric d’1,5 milions de litres de llet recollits a tot l’Estat, que és l’aportació anual de làctics més gran als bancs dels aliments. Gràcies a aquesta quantitat, 30.000 famílies, l’equivalent a 120.000 persones en risc de vulnerabilitat social, van poder accedir a aquest aliment durant tres mesos. A Catalunya es van recollir 473.000 litres, cosa que també va suposar una fita, que van abastir 35.382 nens i nenes.

L’any passat, els bancs dels aliments de Catalunya van distribuir 4,6 milions de litres de productes làctics (incloent-hi llet, iogurts i natilles, excepte formatges), però es considera una xifra insuficient. Caldria aconseguir-ne el doble per assolir l’objectiu mínim recomanat pels experts d’un litre per persona i per setmana. Els bancs d’aliments es marquen com a objectiu mínim garantir 3 litres de llet al mes per persona.

La llet és una font destacable de proteïnes d’alta qualitat, vitamines i minerals, que contribueix decisivament al creixement i desenvolupament dels infants. L’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) apunta que, de mitjana, un got diari de 200 mil·lilitres de llet de vaca proporciona a un menor de 5 anys el 21 % de les seves necessitats de proteïnes i el 8 % de calories i nutrients.

El president de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Isidre Fainé, ha assenyalat: «Assegurar una nutrició completa per a tots els nens i nenes és la base per trencar el cercle de la pobresa des de la primera infància. Només amb una dieta equilibrada, els menors podran prestar tota la seva atenció a l’escola i desenvolupar-se plenament, tant en l’àmbit físic, com en el social i l’emocional, la qual cosa és fonamental per aconseguir la igualtat d’oportunitats».

D’altra banda, Roser Brutau, Presidenta de la Federació Catalana de Bancs dels Aliments, ha destacat: «Al llarg d’aquestes cinc edicions de la campanya, el compromís, tant de la ciutadania com de la Fundació Bancària ”la Caixa” i CaixaBank, només ha fet que créixer, i aquesta implicació és fonamental per seguir atenent 195.000 persones a Catalunya i per donar cobertura a les necessitats de llet de més de 35.000 infants».

Com que la llet és un producte perible, la campanya d’aquest any se centrarà en les donacions econòmiques, que es transformaran íntegrament en la compra progressiva de productes làctics.

Les donacions es poden fer a través de les oficines de CaixaBank des del 27 de maig fins al 14 de juny. A partir d’aquesta data, es podran continuar fent donacions a través de canals electrònics com CaixaBankNow, CaixaMòbil o l’enviament de SMS amb la paraula «LLET» al 38014. També es podran fer aportacions a www.granrecogidadeleche.es. «Cap nen sense bigoti» se suma a la campanya «La fam no fa vacances», promoguda pel Banc dels Aliments.

Tota la xarxa de prop de 5.000 oficines de CaixaBank se suma de manera activa a la captació de fons per a l’acció solidària. A més, es portarà a terme una recollida activa de llet a gairebé 300 oficines de CaixaBank i a 61 centres de persones grans de l’Obra Social ”la Caixa”, cadascun «aparellat» amb una entitat social molt propera geogràficament, de manera que la llet es podrà donar immediatament per assegurar que es manté en bon estat.

A Catalunya, la recollida física es porta a terme a prop de 30 oficines de CaixaBank i 54 EspaisCaixa per a persones grans, també cadascun aparellat amb una entitat social al benefici de la qual es destina tota la llet aconseguida.

Els voluntaris de ”la Caixa” també oferiran la seva ajuda per aconseguir que més persones se sumin a la causa solidària de «Cap nen sense bigoti». A través de punts de recollida en supermercats i activitats esportives i a l’aire lliure, els voluntaris contribueixen a la recollida física de llet en coordinació amb els bancs d’aliments provincials corresponents.

AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media