Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

S'inaugura l'exposició 'Espai i festa', que mostra la força de la cultura col·laborativa
La mostra es pot visitar fins al 29 de març a la Fundació Festa Major de Gràcia i després per diferents espais dels barris de Barcelona

Reivindicar el valor i la vigència de la festa i retre homenatge als veïns i veïnes sense la qual aquesta manifestació social no seria possible. Aquests són els principals objectius l'exposició Espai i Festa. La transformació festiva de l'espai urbà a les viles i barris de Barcelona, que es va inaugurar ahir a la Fundació Festa Major de Gràcia.

L'acte d'inauguració va aplegar un nombrós públic, com la directora general de cultura popular, Àngels Blasco, representants de les dues entitats organitzadores -la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana i l'Institut Ramon Muntaner- i també membres d'altres organitzacions culturals, investigadors dels grups de recerca local i veïns i veïnes particulars que hi han contribuït.

I és que, com va afirmar ahir Josep Mañà, comissari de la mostra, l'exposició és "una obra coral", "fruit de la cultura col·laborativa", que "visualitza la feina, moltes vegades oculta, que fa la gent per salvaguardar la memòria històrica dels seus barris". La idea va sorgir l'any 2017 arran de la preparació de la commemoració del bicentenari de la Festa Major de Gràcia, quan es va plantejar la idea d'implicar els grups de recerca local en un projecte complementari. A partir d'allà, s'hi va implicar documentalistes, arxivers, institucions i veïns i veïnes que han dut a terme una tasca de recerca i han rescatat i aportat dades i imatges, algunes d'elles inèdites. D'aquesta manera, va explicar Mañà, "l'exposició materialitza aquell esperit del bicentenari, que era generar accions que enriquissin la festa més enllà de la celebració concreta".

Recorregut per la tradició de guarnir els barris

L'exposició proposa un recorregut visual per la memòria i la tradició de guarnir carrers i places als barris i les viles de Barcelona al llarg de més d'un segle. S'hi poden veure fotografies des de principis del segle XX fins a imatges recents, que descobreixen com la festa, a més d'alterar els costums i ritmes de la vida, transforma l'espai, expressant en cada moment un temps, unes circumstàncies històriques i una ideologia diferent. La mostra és també un homenatge a la memòria de la necessària participació veïnal a la mateixa, perquè, com va senyalar el president de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, Josep Santasmases, "la festa sense la participació veïnal no seria la mateixa".

Per la seva banda, la presidenta de Fundació Festa Major de Gràcia, Carla Carbonell, va destacar que la mostra vol posar en valor les festes. I va afegir la intenció que la mostra sigui "un punt de partida per generar més sinergies i coneixements amb altres festes de Barcelona i barris de Barcelona".

A la inauguració també es va recordar al conseller Lluís Puig, qui va estar en la celebració del bicentenari (llavors com a director general de cultura popular i de l'Institut Ramon Llull) i va ser un dels promotors d'aquesta iniciativa.

La mostra es podrà visitar a Can Musons, la seu de la Fundació Festa Major de Gràcia (carrer Alzina, 9), del 25 de febrer al 29 de març de 2019 i està previst que itineri per diferents espais dels barris de Barcelona.

Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
Una exposició repassa 150 anys d’història dels Tres Tombs a Sant Cugat
La mostra es pot visitar a la Casa de Cultura fins al 4 de març
Mallorca, protagonista al Tradicionàrius d’aquesta setmana
Dijous es presenta el ‘Calendari Folklòric de Mallorca. Tardor’, un tresor de la cultura tradicional de l’illa
Viatge pel vestuari dels esbarts a través d’una quarantena de nines
L’Esbart Sant Jordi presenta la mostra ‘Vestits per ballar’, a la Farinera del Clot de Barcelona
Comença la temporada d’uns Pastorets reinventats i adaptats a la Covid
Es preveuen prop de 130 representacions arreu del territori, amb textos originals, formats reduïts i referències a la pandèmia

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media