Les propostes de l’Ens


 


 

'Tornar al Bosc', retrat d'una societat 100% ecologista
El llibre, publicat per Edicions Sidillà, recupera els oficis perduts que es desenvolupaven al bosc.

Josep Cot i Antoni Gimeno són els autors de Tornar al bosc. Les feines dels bosquerols (Edicions Sidillà, 2019). Il·lustrat per Judit Roma, el llibre és fruit d'un treball de camp que ha comptat amb la participació d'una seixantena de persones i una àmplia recerca documental. Les gairebé 300 pàgines del volum ofereixen una descripció sintètica de totes les creences i pràctiques etnològiques que tenen el bosc català com a protagonista.

Com s'indica en el subtítol, el corpus central de l'obra està dedicat a descriure les feines dels bosquerols. Això significa, els oficis que es realitzen per a obtenir un guany econòmic, però també totes aquelles tasques de manteniment necessàries del boscatge. Per a facilitar la comprensió de lector, Cot i Gimeno han dividit les activitats lucratives en quatre apartats: treball amb productes que s'extreuen del bosc (llenya, fusta suro), treball amb productes que s'elaboren al bosc (carbó, pega, rodells), treball amb productes que en part s'elaboren al bosc (esclops, forques...) i recol·lecció de productes (herbes remeieres, bolets, fruits, etcètera).

La neteja del bosc no només és positiva per la biosfera que acull, sinó també com a activitat econòmica. Hi ha empreses, per exemple, que es dediquen a esporgar arbres per tal d'obtenir la biomassa necessària per a fer funcionar les calefaccions de pellets. O bé propietaris que permeten la pastura de ramats en les seves finques per tal de controlar la massa forestal i així reduir a més el risc d'incendis. Tornar al bosc ens ofereix molts altres exemples d'aquesta filosofia que combinaven la preservació de la natura i la voluntat productiva: els formigueigs com a tècniques d'adob, el funcionament dels forns de pa, les feixines per a les teuleries, etcètera. Quan l'ecologia era un fenomen espontani que no se centrava en la tercera erra ("reciclar"), sinó en les dues primeres ("reduir" i "reutilitzar").

Els darrers capítols del llibre són una miscel·lània de coneixements: eines que s'utilitzen per a les feines del bosc, transports utilitzats, paremiologia generada, i un glossari de conceptes per entendre com era la vida al bosc. Per amenitzar tota aquesta recopilació, l'obra també incorpora textos literaris de Jacint Verdaguer, Joan Amades, Albert Jané, Sol Gasch i Pep Coll.

Comença la temporada d’uns Pastorets reinventats i adaptats a la Covid
Es preveuen prop de 130 representacions arreu del territori, amb textos originals, formats reduïts i referències a la pandèmia
El doctor Clotet parlarà sobre la Covid-19, els protocols i la represa de la cultura popular
Serà el dijous 17 de desembre, en una xerrada en línia que organitza la Federació de Cors de Clavé
Una taula rodona en línia per reflexionar sobre les sopes històriques en pandèmia
L’acte serà dissabte 12 i l’organitza la Federació d’Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques de Catalunya
Les bandes de música toquen en streaming
La banda L’Espiga d’Or de Deltebre enregistra un concert per commemorar el seu 40è aniversari
Quatre dies per gaudir del teatre breu des de casa
Del 27 al 30 de novembre se celebra en línia la 1a Jornada de Teatre Breu
‘25 anys màgics’, de Lluís Alcalà, escollida Sardana de l’Any 2019
Per primer cop, la final es va retransmetre per YouTube i el públic va poder votar en línia

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media