Crèdit: Unsplash
Es pot considerar que una persona és sedentària quan passa 6 hores o més asseguda al llarg del dia. Les activitats que més es relacionen amb el comportament sedentari són la feina, l’estudi, i veure la televisió.

 









 

 

Gairebé el 48% de les persones amb excés de pes no es plantegen passar menys hores assegudes
Amb motiu del Dia Mundial de l'Obesitat que els sanitaris recorden la importància de l'activitat física en la prevenció i tractament d'aquest problema de salut pública creixent al món

La meitat de la població catalana, d’entre 25 i 65 anys, amb sobrepès o obesitat és sedentària -passa més de 6 hores asseguda- i el 47,6 % no han pensat a aixecar-se més sovint; la població més sedentària són els homes joves, d’entre 25 i 35 anys, amb un alt nivell educatiu i feines d’oficina; i les activitats sedentàries més freqüents són treballar o estudiar i veure la televisió.

Així ho demostra l’estudi Grup d’Estils de Vida de l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAPJGol), que ha analitzat el perfil de les persones sedentàries amb sobrepès o obesitat i quin és el seu patró de comportament i la seva relació amb la salut.

“L’obesitat és un problema creixent de salut pública al món, i una de les principals causes de mortalitat segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Igualment, el sedentarisme té importants conseqüències negatives per a la salut; hem vist també, que passar més de 6 hores assegut s’associa amb un major risc de patir malalties cròniques i amb l’increment de la mortalitat”, explica Elena Martínez Ramos, metgessa de família i investigadora principal de l’estudi de l’IDIAPJGol.

“Les persones obeses són més sedentàries que la resta de la població però, en molts casos, aquestes persones no són conscients del temps que passen assegudes i desconeixen les conseqüències que això suposa”, emfatitza Martínez.

“L’objectiu del nostre estudi és saber quin és el perfil majoritari de les persones sedentàries amb sobrepès i obesitat, i quin és el seu patró de comportament; és a dir, quines activitats són les que les fan estar més temps assegudes i la seva motivació per moure’s més. Això ens permetrà dissenyar intervencions dirigides a aquestes persones que les ajudin a disminuir el temps que passen assegudes”, afegeix la investigadora de l’IDIAPJGol.

L’estudi es va realitzar a 25 centres d’atenció primària de Catalunya i van participar-hi 130 professionals de medicina i infermeria del primer nivell assistencial i 464 pacients amb sobrepès o obesitat (amb un índex de massa corporal [IMC] 25-34,9) d’entre 25 i 65 anys, sense cap contraindicació mèdica per realitzar activitat física.

Perfil i patrons de sedentarisme
Es pot considerar que una persona és sedentària quan passa 6 hores o més asseguda al llarg del dia. Segons l’anàlisi de la mostra, prop de la meitat dels participants eren sedentaris i passaven 6 hores o més sense aixecar-se, tant en dies laborables com en dies no laborables. Les activitats que més es relacionen amb el comportament sedentari són la feina, l’estudi, i veure la televisió.

Pel que fa al perfil de les persones més sedentàries, l’estudi mostra que els homes passen més temps asseguts en general que les dones -64 minuts més els dies laborables, i 54 minuts més els dies no laborables-, especialment els homes més joves.

Els dies laborables aquestes persones passen una mitjana de 6,2 hores assegudes. Les que estan empleades s’hi passen 44 minuts més que les que estudien i que les que treballen a la llar. Les qui treballen a l’oficina estan 91 minuts més assegudes a la cadira, en comparació amb les que fan treballs manuals. Les que tenen estudis secundaris o superiors ho estan 42 minuts més. El 34,3 % del temps sedentari es dedica a la feina o l’estudi, seguit del temps emprat en veure la televisió (33,5 %) i usar l’ordinador a casa (17,6 %). Els dies no laborables, la mitjana d’hores sense aixecar-se és de 6 hores; el 50 % d’aquest temps és la televisió el motiu que manté aquestes persones assegudes.

“Qualsevol augment de l’activitat física és potencialment útil per a la reducció de pes. És important que els pacients amb excés de pes prenguin consciència de quant de temps passen asseguts, de quines activitats del seu dia a dia els perjudiquen la salut, i de quines són les petites coses que poden canviar per reduir aquest temps, més enllà de realitzar exercici i fer dieta”, assevera Martínez.

Aixecar-se a la feina per parlar per telèfon o dedicar estones periòdicament a beure aigua, caminar per l’oficina o pujar i baixar escales; o, a casa, veure la televisió de peu mentre planxen, aixecar-se i caminar durant els anuncis, treure el gos o anar al parc amb els fills són exemples que poden ajudar a combatre l’obesitat.

“La recerca que estem fent amb l’assaig clínic ens dirà si aquestes petites propostes de canvi ―fàcilment aplicables a la vida quotidiana― són efectives per reduir, en benefici de la salut, el temps que passem asseguts. Conèixer els patrons de comportament dels pacients sedentaris i les seves motivacions pot ajudar els professionals d’atenció primària a dissenyar estratègies eficaces per ajudar-los i motivar-los a canviar aquests comportaments sedentaris”, conclou Martínez, investigadora principal de l’estudi del Grups d’Estils de Vida de l’IDIAPJGol.

 

Notícies relacionades
Nou conveni amb Projecte Home per impulsar la iniciativa «Global Forum on Drugs»
La Barnahus de Barcelona s'activa amb 60 casos d'abús sexual infantil sobre la taula
El centre està integrat per dos serveis amb el doble de professionals per atendre les necessitats de població
El Govern afegeix 131 municipis a la llista de zones tensionades per limitar el preu del lloguer
La mesura implica que hi hagi 271 localitats on es podrà aplicar el topall, cobrint més de set milions de persones
El dret a la pau centra la programació d'Impacte! Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya
La quarta edició es realitza entre el 9 i el 28 d'abril a diverses ciutats catalanes
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71