Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

Una exposició celebra el 25è aniversari de la recuperació de la Víbria de Barcelona

Trobem documentada la víbria de Barcelona per primera vegada l’any 1399, en la cerimònia de  coronació del rei Martí l’Humà. Fins al segle XVII serà un element molt habitual en les celebracions del Corpus i altres festes destacades de la ciutat. Malauradament, a partir del segle XVIII anirà desapareixent de l’escena festiva. Caldrà esperar fins a la processó de Corpus de 1993 perquè la capital catalana torni a gaudir de la presència d’aquest animal mitològic en el seguici.


Amb motiu del 25è aniversari d’aquesta efemèride, l’Associació de Festes de la Plaça Nova ha organitzat l’exposició Víbries catalanes. 25 anys de recuperació de la Víbria de Barcelona, que podrà veure’s entre l’11 i el 18 d’agost al verger del Museu Marès de Barcelona.  Tal com indica el títol, la bèstia barcelonina estarà acompanyada per altres exemplars de la seva espècie: la víbria del Poblenou, la de Castelló de la Plana, la del Vendrell, la Jove d’Igualada, i també la Pàjara de Terrassa, malgrat pertànyer aquesta a una altra raça. L’exposició estarà oberta en el marc de les 429es Festes de Sant Roc, que se celebraran entre el 14 i 18 d’agost al Barri de la Catedral de Barcelona.

Evolució de les víbries: d’escurçons a dragones
Contra el què afirma el refranyer popular, a vegades el nom sí que fa la cosa. Els visitants de l’exposició podran aprendre l’evolució d’aquesta figura d’imatgeria festiva. Actualment assimilen les víbries amb les dragones, però no sempre ha estat així. En els primers documents on la trobem documentada apareixen com a vibre, o sigui “escurçó” en català antic.. Amb el transcurs dels segles, el mot original es transformarà en vibra, brívia i l’actualment utilitzat víbria. La feminització de la paraula va comportar també una feminització del personatge, convertit en la versió femenina del drac que, ja des de temps molt antics, tenia un lloc destacat en el seguici.


Perquè es va produir aquesta transformació? Tot i que l’explicació no és senzilla, podríem trobar una possible causa en la desaparició de la dinastia catalana. A mitjans del segle XIV, Pere el Cerimoniós havia compartit la víbria en el seu emblema personal, i per extensió també en el de les institucions catalanes. És també factible, doncs, que la víbria aparegués en les cercaviles gràcies a aquesta ascendència reial. El Compromís de Casp (1410), tanmateix, suposà la desaparició de la simbologia catalana, i per tant, també de la víbria catalana.

 

Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
Una exposició repassa 150 anys d’història dels Tres Tombs a Sant Cugat
La mostra es pot visitar a la Casa de Cultura fins al 4 de març
Mallorca, protagonista al Tradicionàrius d’aquesta setmana
Dijous es presenta el ‘Calendari Folklòric de Mallorca. Tardor’, un tresor de la cultura tradicional de l’illa
Viatge pel vestuari dels esbarts a través d’una quarantena de nines
L’Esbart Sant Jordi presenta la mostra ‘Vestits per ballar’, a la Farinera del Clot de Barcelona
Comença la temporada d’uns Pastorets reinventats i adaptats a la Covid
Es preveuen prop de 130 representacions arreu del territori, amb textos originals, formats reduïts i referències a la pandèmia

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media