L’Obra Social ”la Caixa” premia dos equips de joves catalanes amb projectes d’innovació social i mediambiental
últims articles
Juan María Hernández Puértolas, nou Director de Comunicació del Grup Fundació “la Caixa”
 
La Fundació ”la Caixa” destina més de 200.000 euros a sis projectes de transformació social en l’àmbit rural en el context de la Covid-19 a Catalunya
 
El projecte ‘Sostre 360º’ oferirà suport social i habitacional a joves vulnerables amb risc de carrer
 
La Zona Franca de Barcelona i el Programa Incorpora de la Fundació “la Caixa” signen un acord de col·laboració
 
Espanya, un dels països on l’origen social dels pares té més influència en la posició social dels fills
 
CaixaImpulse Consolidate apropa al mercat quatre iniciatives biomèdiques disruptives
 
Foto: Golden Gate - Premis EduCaixa

Avui l’Obra Social ”la Caixa” impulsa a CosmoCaixa Barcelona la primera edició dels Premis EduCaixa, una jornada d’esperit emprenedor durant la qual s’atorguen a alumnes d’ESO, batxillerat, i Cicles Formatius de grau mitjà tres tipus de premis: Premi Repte Emprèn, Premi Incubadora Repte Emprèn i Premi Repte BigData. L’acte ha estat presidit per la directora general adjunta de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Elisa Durán.


Premi Repte Emprèn

Dels 1.232 equips de tot l’Estat que van presentar els seus projectes en el Premi Repte Emprèn que l’Obra Social ”la Caixa” impulsa des de fa cinc anys, se’n van seleccionar 35 per participar en el Campus Repte Emprèn 2018, que va tenir lloc a Barcelona la segona setmana del mes de maig. Creativitat, iniciativa, cooperació i esforç es van posar a prova durant unes jornades que van tenir com a objectiu estimular la cultura emprenedora i innovadora entre la comunitat educativa. Alumnat i professorat van experimentar, desenvolupar i millorar els seus projectes, gràcies a l’assessorament i el treball amb experts de diferents àmbits professionals.

Després d’aquest procés i dels resultats del Campus, dels 35 equips finalistes n’han sortit 5 equips guanyadors del Premi Repte Emprèn, que viatjaran al juliol a Silicon Valley, el principal focus dels Estats Units en innovació, emprenedoria i desenvolupament tecnològic. Un dels equips el conformen tres noies de primer de Batxillerat del centre Salesians Sarrià de Barcelona.

A Silicon Valley, els alumnes guanyadors i els seus professors tindran l’oportunitat de conèixer espais i formes de treball diferents, participar en tallers (workshops) i fer treballs en equip, a més d’aprendre de l’experiència de professionals que treballen en empreses líders a escala mundial. Una gran experiència que potenciarà les seves habilitats emprenedores i el seu creixement personal.

Però el gran objectiu del Premi Repte Emprèn són els desafiaments als quals els alumnes s’hauran d’enfrontar durant la seva estada a Silicon Valley, i que avui s’han donat a conèixer per primera vegada durant l’acte de lliurament dels guardons.

Cinc partners, cinc equips, cinc reptes

Fundació Everis, Eurest, SegurCaixa Adeslas, DXC Technology i KPMG són els cinc partners dels Premis EduCaixa, tots compromesos en la tasca de l’educació emprenedora.

Els partners han definit reptes destinats als equips guanyadors del Premi Repte Emprèn, en grups de quatre a sis estudiants d’ESO, batxillerat i cicles formatius. Cada repte ha estat dissenyat segons la naturalesa de cada projecte i l’objectiu de l’entitat, i permetrà a l’equip explorar, aprofundir i aplicar millores en la seva proposta. De manera especial hi haurà un sisè repte proposat per l’Obra Social ”la Caixa”, que s’adreçarà a un sisè equip format pels professors acompanyants de cada grup d’estudiants.


Els equips guanyadors i els seus reptes

Centre: Salesians Sarrià (Barcelona)
Projecte: Maic
Polseres «Green Breath» que detecten els nivells de contaminació de l’aire mitjançant uns sensors mediambientals incorporats, per prevenir les malalties respiratòries.
Repte de SegurCaixa Adeslas: Ampliar la funcionalitat de la polsera com a identificador de riscs respiratoris, no sols en la contaminació ambiental, i facilitar de manera proactiva recomanacions i consells que no comportin necessàriament evitar el risc identificat, sinó la mitigació dels seus efectes.

Centre: IES Diego de Siloé (Albacete)
Projecte: Healthy Pets
Projecte per adaptar la tecnologia de les polseres tipus Fitbit als animals, i facilitar d’aquesta manera als seus propietaris la detecció a temps de malalties i problemes de salut.
Repte de la Fundació Everis: Imaginar quins altres dispositius ja existents (assistents domèstics, sistemes domòtics, accessoris intel·ligents per a mascotes…) es podrien beneficiar de les dades que Healthy Pets ofereix i com al seu torn això revertiria en una millor funcionalitat del producte.

Centre: La Sale Ikastetxea (Bilbao)
Projecte: It’s not just sound
Aquest projecte tracta de convertir la contaminació acústica en energia elèctrica. El soroll es captura in situ, es converteix en electricitat (corrent directa) i aquesta es consumeix o s’emmagatzema al mateix moment.
Repte de KPMG: Perfilar un pla de negoci per ser la referència del client final; identificar les barreres d’entrada que diferencien el producte de la competència, i plantejar els nexes d’unió entre el que ofereix el producte i les problemàtiques socials i econòmiques existents.

Centre: IES L’Hom (València)
Projecte: Biobexa
Iniciativa que evita la crema de la palla d’arròs i que reaprofita i distribueix l’àcid que se n’obté per a l’acceleració de la reproducció de la vegetació.
Repte de DXC Technology: Dins de la cadena de valor principi-fi del procés de transformació de la palla d’arròs en àcid levulínic, la seva industrialització, comercialització i impacte en la societat, establir quins són els possibles rols de Biobexa, i definir un pla de posada en marxa basat en la relació amb un actor dins de la cadena.

Centre: IES Sineu (Mallorca)
Projecte: Estalviem energia
Aparell que consisteix en un clauer amb un botó connectat a una aplicació que permet habilitar o deshabilitar els diferents aparells domèstics per estalviar energia.
Repte d’Eurest: Incloure a l’app a la qual estarà connectat el botó un detector dels nivells de consum actuals per poder prendre la decisió de prémer-lo o no. I substituir les piles amb què funciona l’aparell per noves tecnologies que evitin haver de carregar la bateria, amb la finalitat que el projecte sigui 100 % sostenible.

Programa Joves Emprenedors

El Premi Repte Emprèn s’emmarca dins del Programa Joves Emprenedors, una innovadora proposta educativa que l’Obra Social ”la Caixa” posa a disposició dels col·legis d’Espanya que ho sol·licitin, per treballar l’emprenedoria a l’aula a través d’una metodologia que promou el desenvolupament de totes les competències bàsiques de l’alumnat. Partint de l’aprenentatge basat en problemes, del treball cooperatiu i d’una gran varietat de recursos tant físics com a digitals, els estudiants poden dissenyar un projecte que doni resposta a una necessitat del seu entorn.

El Programa Joves Emprenedors té com a objectius despertar les habilitats emprenedores en els alumnes, promoure el creixement personal i potenciar la capacitat d’iniciativa; és a dir, desenvolupar la creativitat, la capacitat d’autonomia, l’organització i el treball en equip entre els alumnes. Es basa en una formació que preveu el desenvolupament de les competències per al segle XXI: entre d’altres, detecció d’oportunitats i resolució de problemes; capacitat per afrontar la incertesa, assumir riscos i prendre decisions; competències per treballar en equip, i saber comunicar adequadament.

Premi Incubadora Repte Emprèn

La Incubadora Repte Emprèn està pensada per a tots els joves que han participat en edicions anteriors del Premi Repte Emprèn i que estan motivats per continuar emprenent. L’objectiu de la incubadora és ajudar l’alumnat en l’evolució dels seus projectes emprenedors a través de la capacitació i l’acompanyament en línia per part de professionals i experts en la incubació de negocis a un màxim de 12 equips. La durada d’aquesta acció és de sis mesos dins del curs escolar.

Després de sis mesos de treball intens, 5 dels 12 equips de la Incubadora del curs 2017-2018 han tingut l’oportunitat de participar en l’Impact Day, que ha tingut lloc aquest mateix matí a CosmoCaixa Barcelona. Es tracta d’un espai en el qual els equips han pogut compartir els avenços en el desenvolupament dels prototips dels seus projectes. Cadascun ha tingut 50 minuts per exposar, davant d’un jurat constituït pels partners dels Premis EduCaixa, de quina manera ha impactat el seu projecte en el territori, i intentar convèncer-los de per què val la pena invertir en el seu projecte.

Centre: Salesians Sant Àngel (Barcelona)           
Projecte: Take this way
Aplicació per viatjar en transport públic que valida el bitllet amb el mòbil i que pot transferir dades entre diversos usuaris: D’aquesta manera, s’evita de perdre el temps comprant el bitllet i no cal estar pendent de no perdre’l.

Centre: Institut La Serreta (Rubí, Barcelona)              
Projecte: Without barriers  
Aplicació GPS per a persones amb discapacitat motriu. Indica quin és el millor recorregut per desplaçar-se per la ciutat evitant les barreres arquitectòniques que puguin dificultar la mobilitat.

Centre: Colegio Logos (Madrid)              
Projecte: Infoversity  
Aplicació amb recursos perquè els estudiants puguin escollir una carrera universitària tenint en compte els seus interessos i la situació del mercat laboral. Els proporciona seguretat a l’hora d’escollir el seu futur i els facilita informació i consells.
                                                               
Centre: La Salle Bilbao Ikastetxe (Bilbao)
Projecte: FeelingCells
Dispositiu format per cèl·lules Peltier per subministrar energia elèctrica mitjançant la transformació d’energia amb el contrast de temperatures.

Centre: IES Martínez (Vargas, Osca)          
Projecte: Zapping Ayuda-T
Aplicació mòbil d’ajuda entre alumnes i de prevenció per a la millora de la convivència en l’entorn escolar. Pretén que els alumnes que es troben en situacions d’assetjament escolar rebin suport a través de la mediació.  

Dels cinc projectes, el jurat ha escollit guanyadors el projecte Take this way de Barcelona, conformat per quatre noies de segon de Batxillerat, i FeelingCells de Bilbao. Cada partner ha invertit EduCoins (moneda fictícia) en els projectes que més els han convençut. Els dos equips guanyadors han estat premiats amb la participació en el YouthStart European Entrepreneurship Award 2018, a Dublín.

Premi Repte BigData

«BigData, la intel·ligència de les dades» és un nou programa d’EduCaixa que ofereix eines que permeten als alumnes desenvolupar una actitud activa, crítica i realista envers les tecnologies i les dades digitals; els ensenya a poder-les extreure i a processar-les per generar coneixement i participar en la societat, i posa a la seva disposició procediments i actituds relacionats amb la presència de dades en la vida quotidiana. El professorat pot accedir al programa inscrivint-se a la seva plataforma web, www.bigdata.educaixa.com,  que també ofereix l’aplicació BigData EduCaixa.

El Premi Repte BigData ha seguit un procés constituït per dos reptes. Els alumnes van treballar el primer repte als seus centres escolars i van presentar un projecte de periodisme digital en què havien de desenvolupar una notícia sobre l’impacte social o mediambiental dels dispositius mòbils. I després es van seleccionar els vuit equips que es van presentar a la Datató.

La Datató van ser tres dies intensos d’activitats: visites al supercomputador MareNostrum i a l’exposició «The Zone of Hope», un taller de cuina, un espectacle improshow i l’abordatge del segon repte. Amb el nom «Ciutat del Cap dia 0», es va plantejar als participants un problema real de sequera extrema que està vivint Ciutat del Cap, que ha dut les autoritats a plantejar de tancar l’accés a l’aigua. Situats en aquest punt, el repte va ser, a partir de l’anàlisi de dades, entendre les causes que poden haver conduït a aquesta situació i utilitzar l’analítica per prendre possibles decisions que poguessin ser palanques de canvi d’aquesta situació.

El repte s’emmarcava en l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 11 de l’ONU: «Aconseguir que les ciutats i els assentaments humans siguin inclusius, segurs, resilients i sostenibles». Els equips van haver de treballar amb una bateria de dades sobre població, immigració, turisme, despesa d’aigua… per poder esbrinar les causes que han dut Cap Verd a una situació de sequera extrema, i buscar possibles palanques de canvi. Per fer-ho, van tenir l’ajuda de diferents mentors, que van poder escoltar i aportar reflexions sobre el que havien de treballar. La Datató va acabar amb una presentació que els vuit equips van fer davant del jurat sobre el que havien investigat i les possibles solucions de canvi que havien deduït. Dos d’aquests equips han estat seleccionats per fer un viatge formatiu a Silicon Valley, juntament amb els guanyadors del Premi Repte Emprèn. Aquests són alumnes del Colegio Nuestra Señora de las Mercedes (Granada) i del Colegio Nazaret Oporto (Madrid).


EduCaixa, cap a l’educació del segle XXI

EduCaixa engloba tota l’oferta educativa de l’Obra Social ”la Caixa” i promou i impulsa la transformació educativa amb la finalitat de respondre a les necessitats de la societat del segle XXI. El programa es dirigeix a l’alumnat i al professorat d’educació infantil, secundària, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà. El seu objectiu principal es promoure el desenvolupament competencial de l’alumnat i oferir a la comunitat educativa recursos, activitats i programes educatius que compleixin aquests objectius. Seguint aquesta línia, a través de www.educaixa.com, el programa posa a disposició de tots els docents més de 800 recursos en línia i 16 projectes sobre diferents àrees temàtiques, i, a través dels seus centres CaixaForum i CosmoCaixa, ofereix més de 15.000 tallers i activitats.

L’any passat, EduCaixa va arribar a 2,4 milions d’alumnes i a 8.385 escoles a tot Espanya.

 

AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media