Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

Neix la Copa Catalunya de sardana esportiva

Dissabte 28 de juliol (21:00h), la Plaça de Sant Francesc de Montblanc acollirà la primera edició de la Copa Catalunya de sardana esportiva. La nova competició, creada en el marc del seixantè aniversari de la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya (1958 – 2018), només acull colles de les categories Gran o Absoluta, i Veterans.  


La UCS ha decidit seleccionar les colles seguint els criteris de competitivitat i representativitat territorial. Així, han tingut la preferència la selecció de les tres primeres classificades del Campionat de Catalunya i les guanyadores dels cinc campionats territorials: Terra Ferma (Lleida), comarques gironines, comarques tarragonines, comarques barcelonines, i Barcelona Ciutat. Imitant el format play-off de les competicions esportives, els equips s’enfrontaran en duels directes. O guanyen o quedaran directament eliminats.


I com es dirimirà quina colla supera cada ronda? Tres membres del jurat seran els encarregats de decidir quina colla ha puntejat millor les sardanes, que a excepció de la ronda final, constaran de cinc tirades. Segons contemplen les bases, “tant la 2a com la darrera tirada de llargs hauran de ser acabades, a l’esquerra o la dreta, segons el sistema de repartiment habitual de cada colla”.


Les eliminatòries es decidiran mitjançant un sorteig previ. També serà la sort l’encarregada d’escollir quina sardana hauran de puntejar les colles en cada ronda. La setzena de peces que poden ser interpretades per la cobla Ciutat de Cornellà són: Com si el cel hagués florit, Marcel Artiaga; Montserrat Avellaneda, de Josep Auferil; Gentil Adriana, de Manuel Balasch; Angelina, de Vicenç Bou; Tres de febrer, de Josep Carbó; Mar i palmeres, de David Estañol; La flama de la sardana, de Tomàs Gil i Membrado; Portal de la Mediterrània, de Joan Làzaro; Empremta d'or a Calella, d'Enric Ortí; Fausta, de Manel Saderra; Poncellina, de Josep Saderra; L'Armentera de cor obert, de Conrad Saló; A Garcia, 10 i més, de Carles Santiago; Recordant Vic, de Joaquim Serra; Camperola, d'Eduard Toldrà i L'Antoni i la Montserrat, de Ricard Viladesau. Amb aquesta tria, l’organització ha decidit proposar un repertori extens i variat que posi a prova el talent de les colles enfront diferents tipus de composicions.

Definides les Fases Finals del Campionat de Catalunya Gran i Veterà
Les colles classificades en la categoria Gran del Campionat de Catalunya són Mans Amigues (Cassà de la Selva), Riallera (Vic), Xàldiga (Barcelona), Mare Nostrum (Barcelona) i Violetes del Bosc (Barcelona). Totes elles es jugaran el títol en les sardanistes de Barcelona (23 de setembre), Terrassa (21 d’octubre), Girona (1 de novembre) i Balaguer (11 de novembre). La colla que obtingui una major puntuació en les dotze sardanes que es ballaran en aquestes quatre diades esdevindrà la guanyadora.


En la categoria Veterana, les colles finalistes han estat Bella Roure (Barcelona), Ressó (Sabadell) i Toc de Dansa (Tarragona). Les sis sardanes que decidiran la mereixedora del Campionat de Catalunya s’executaran en les cites de Tarragona (16 de setembre), Manlleu (7 d’octubre) i Balaguer (11 de novembre), coincidint en aquest darrer cas amb la celebració de l’última jornada del Campionat de Catalunya de la categoria Grans. 

Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
Una exposició repassa 150 anys d’història dels Tres Tombs a Sant Cugat
La mostra es pot visitar a la Casa de Cultura fins al 4 de març
Mallorca, protagonista al Tradicionàrius d’aquesta setmana
Dijous es presenta el ‘Calendari Folklòric de Mallorca. Tardor’, un tresor de la cultura tradicional de l’illa
Viatge pel vestuari dels esbarts a través d’una quarantena de nines
L’Esbart Sant Jordi presenta la mostra ‘Vestits per ballar’, a la Farinera del Clot de Barcelona
Comença la temporada d’uns Pastorets reinventats i adaptats a la Covid
Es preveuen prop de 130 representacions arreu del territori, amb textos originals, formats reduïts i referències a la pandèmia

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media