Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

Hivern també és temps de foc

Les festes populars més conegudes que tenen el foc com a protagonista se celebren amb l’arribada del bon temps. Les falles valencianes, Sant Joan, la Flama del Canigó, els fanalets de Sant Jaume a Lleida, les falles pirinenques. N’hi ha d’altres, tanmateix, que tenen lloc entorn el solstici d’hivern. Aquestes van ser les protagonistes del II Simposi Internacional de Focs a la Mediterrània, que entre el 26 i 28 de maig de 2017 va reunir desenes de conferenciants a Reus. Editorial Afers ha publicat les actes d’aquestes jornades, organitzacions per l’associació cultural la Carrutxa, el Departament de Cultura de la Generalitat, l’Ajuntament de Reus, l’Obra Social de La Caixa i Reus-Capital de la Cultura Catalana 2017.


Les intervencions dels ponents es van dividir en tres àmbits principals: les festes d’hivern, que celebren la renovació del cicle vital; Sant Antoni, molt popular a les Illes Balears, però cada vegada més presents en altres indrets; i finalment, un reguitzell de comunicacions i conferències sobre altres festes relacionades amb el foc. Entre aquestes, va destacar la presentació del manual de bones pràctiques de les falles valencianes, pocs mesos després que fossin inscrites en la Llista Representativa per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per a la UNESCO.


En un context de la criminalització de les festes relacionades amb el foc, considerades sovint des d’Europa com a perilloses, el simposi va servir per demostrar el gran arrelament que tenen aquestes manifestacions en les terres de parla catalana: des de la Fia-Fia del Berguedà, les aixames que es fan onejar a la nit de Nadal, la cremada del dimoni de Badalona, la celebració del Sant Joan al voltant de Luishon, o ja escapant-nos de les nostres fronteres, l’espectacular Focara de Novoli. Per gaudir dels criteris de representativitat que es desitjaven, el simposi va convidar representants d’arreu dels Països Catalans.


Podeu consultar el conjunt d’intervencions del simposi en aquest enllaç.

Comença la temporada d’uns Pastorets reinventats i adaptats a la Covid
Es preveuen prop de 130 representacions arreu del territori, amb textos originals, formats reduïts i referències a la pandèmia
El doctor Clotet parlarà sobre la Covid-19, els protocols i la represa de la cultura popular
Serà el dijous 17 de desembre, en una xerrada en línia que organitza la Federació de Cors de Clavé
Una taula rodona en línia per reflexionar sobre les sopes històriques en pandèmia
L’acte serà dissabte 12 i l’organitza la Federació d’Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques de Catalunya
Les bandes de música toquen en streaming
La banda L’Espiga d’Or de Deltebre enregistra un concert per commemorar el seu 40è aniversari
Quatre dies per gaudir del teatre breu des de casa
Del 27 al 30 de novembre se celebra en línia la 1a Jornada de Teatre Breu
‘25 anys màgics’, de Lluís Alcalà, escollida Sardana de l’Any 2019
Per primer cop, la final es va retransmetre per YouTube i el públic va poder votar en línia

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media