Càritas Diocesana de Barcelona
Els quatre col·legis professionals han avisat que la crisi social provocada per la Covid-19 “està deixant al descobert les mancances i dèficits que arrossega des de fa anys l’actual sistema d'atenció a les persones en situació de vulnerabilitat”.

 









 

 

L’acció social es conjura i exigeix a les administracions “respostes efectives” per atendre la crisi que vindrà
Els col·legis de treball social, psicologia, educació social i pedagogia avisen que “el sistema no té prou capacitat”

A situacions inèdites, respostes inèdites: els professionals de l’acció social, a través dels col·legis professionals de treball social, psicologia, educació social i pedagogia, s’han conjurat per reclamar a la Generalitat i a les administracions locals que posin en marxa “tots els mecanismes necessaris” per millorar el sistema de protecció social. Exigeixen “respostes efectives, ràpides i consensuades”, perquè els serveis socials actuals seran “incapaços” d’atendre les persones més vulnerables. 

Per això, demanen un segon Pla Estratègic de Serveis Socials, “amb un calendari i una dotació econòmica específics que permeti ordenar els serveis socials a Catalunya i poder afrontar amb garanties l'actual emergència”. També exigeixen d’una vegada per totes una actualització de la cartera de serveis socials, que fa deu anys que té els preus congelats.

En un comunicat conjunt, els quatre col·legis professionals han avisat que la crisi social provocada per la Covid-19 “està deixant al descobert les mancances i dèficits que arrossega des de fa anys l’actual sistema d'atenció a les persones en situació de vulnerabilitat”. I avisen que, per fer-hi front, caldrà “tenir recursos i respostes adients per afrontar l’increment de persones que han passat a estar en una situació vulnerable o que, arran de la pandèmia, han vist com la seva realitat, que ja era fràgil, ha empitjorat molt més”. De fet, han alertat que ja estan veient aquest increment.

També consideren que la situació actual obliga que els recursos siguin “dinàmics i flexibles”, i que la planificació que es faci garanteixi que tota la ciutadania “pugui accedir als mateixos serveis i en les mateixes condicions, independentment del municipi on resideixi”. Els professionals d'aquests àmbits consideren que han de tenir presència en tots els sistemes per evitar que “tot acabi en els serveis socials bàsics” i que col·lapsin. “Demanem clarificar les competències i obligacions de tot el sistema de serveis socials, vetllant per la coordinació real entre els diferents àmbits i posant sempre la persona al centre”, exigeixen.

A més, reclamen “repensar els criteris a l’hora d'establir les ràtios de professionals, actualment basades en el nombre d’habitants, i optar per altres indicadors territorials”, com ara les dades de l’atur o l’envelliment de la població. Els professionals de l’àmbit social també exigeixen repensar el model d’atenció a la gent gran. Els quatre col·legis remarquen que les administracions van reaccionar “de forma molt lenta” a les demandes socials en la crisi del 2008, i avisen que, ara, “van pel mateix camí”.

Notícies relacionades
Nou conveni amb Projecte Home per impulsar la iniciativa «Global Forum on Drugs»
La Barnahus de Barcelona s'activa amb 60 casos d'abús sexual infantil sobre la taula
El centre està integrat per dos serveis amb el doble de professionals per atendre les necessitats de població
El Govern afegeix 131 municipis a la llista de zones tensionades per limitar el preu del lloguer
La mesura implica que hi hagi 271 localitats on es podrà aplicar el topall, cobrint més de set milions de persones
El dret a la pau centra la programació d'Impacte! Festival de Cinema i Drets Humans de Catalunya
La quarta edició es realitza entre el 9 i el 28 d'abril a diverses ciutats catalanes
 
Veure més notícies
 
Cultura popular
Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71