Descobreix les millors activitats que es poden portar a terme a l'aire lliure segons el mes de l'any a les terres de Ponent
Els 4 punts arqueològics que ens aporten informació sobre la Batalla de l'Ebre
Les restes materials, les pròpies infraestructures construïdes arran del conflicte, aporten o invaliden hipòtesis a la memòria dels combatents
L'excavació d'estructures defensives i llocs de comandament durant la batalla de l'Ebre esdevé una font d'informació i de coneixement que complementa i acompanya els estudis tradicionals de la història mili...
5 activitats esportives a l'aire lliure per a descobrir el teu territori
En uns moments en els quals no podem desplaçar-nos per a descobrir llocs desconeguts, és la millor època per aprofitar i conèixer a fons els voltants del nostre municipi. En família, en parella o tu sol, hi ha molte...
Boscos de Catalunya per visitar a la tardor
La tardor és un bon moment màgic per posar-se al dia amb pel·lícules, llibres i series aprofitant l’arribada del fred, però també és el moment per sortir a explorar i gaudir de la natura, que s&r...
75 Activitats per divertir-se en família amb pocs diners
Divertir-se amb els fills no és difícil, doncs ells necessiten menys del que pensem, donat que en la majoria d’ocasions l'únic que reclamen és una mica del nostre temps.Per a aquestes dates de pandèmia en ...

 


 

Què fer a Ponent a l'aire lliure segons el mes de l'any
Us proposem un itinerari de propostes per a cada estació de l'any

Acabem de començar l'any i és un bon moment per reflexionar sobre els paisatges que tenim a l'abast segons l'estació. Ara es parla de la desestacionalització del turisme, i com que no tot a la vida ha de ser sol i platja, us hem preparat unes idees sobre els millors llocs on anar i les millors activitats que es poden portar a terme a l'aire lliure segons el mes de l'any a les terres de Ponent.

1. Gener
Caminada familiar pel Canal d'Urgell
En l'època de Nadal acostumem a estar moltes hores tancats a casa entaulats en interminables àpats familiars. Per això, hem pensat que no vindria malament sortir a estirar les cames per una de les rutes que, sens dubte, ha de fer en algun moment de la seva vida tot ponentí: resseguir el Canal d'Urgell en alguna de les seves séquies i deixar-se fluir com l'aigua. Hi ha diferents itineraris, caminant o en bici. Us recomanem que feu la ruta en bici, ja que podreu visualitzar més tram del camí.

2. Febrer
Ponent, terra de castells

Durant dos segles, les Terres de Lleida van ser frontera entre dues civilitzacions: el món àrab i el món cristià. I d’aquell temps n’han quedat uns quants castells com a testimoni suggeridor. Escampats per bona part del territori lleidatà, no es tracta de fortaleses immenses, però sí majestuoses i ben conservades, erigides habitualment dalt de turons per garantir la seguretat dels indrets fronterers i com a ostentació del poder.

3. Març
L'espectacle de la floració a Aitona

El mes de març esdevé el millor moment per a poder gaudir d'aquest esclat de colors i olors que ens ofereix la terra ferma, on la floració a Aitona dibuixa un gran mar de color rosa, de suaus ondulacions, un paisatge també efímer i canviant on el rosa ho envaeix tot. Aitona ens ofereix diferents activitats perquè puguem gaudir d'aquest espectacle floral natural impressionant. La millor manera d'acomiadar l'hivern i donar la benvinguda a la primavera.

4. Abril
Una ruta circular per l'estany d'Ivars i Vila-sana

L’estany d’Ivars i Vila-sana és un espai natural sorprenent per les seves grans dimensions, que s’ha convertit en la zona humida més important de la Catalunya interior i punt de trobada d’ornitòlegs. El recorregut es pot fer a peu o amb bicicleta, sortint de qualsevol dels dos punts d’arribada situats als aparcaments de Vila-sana i Ivars d’Urgell. Els itineraris permeten fer tot el tomb a l’estany i compten amb plafons informatius de flora i fauna. L’observació d’ocells i aus aquàtiques és un dels seus atractius, sobretot perquè es troba dins del circuit de les rutes migratòries. Els punts de guaita són situats estratègicament en el recorregut, on també es podran veure els cavalls de la Camarga que hi pasturen.

5. Maig
El Gargar Festival a Penelles

Gargar Festival va nàixer l'any 2016 amb l'objectiu d'aproximar les arts plàstiques -i especialment tot el que té relació amb l'urban art-, al món rural. També posar en alça l'estil de vida i la cultura del municipi de la Noguera, així com de projectar-lo al territori com a referent artístic. I és que Penelles s'ha convertit en tot un punt d'atracció turística a la comarca de la Noguera en els darrers anys, que rep un munt de visitants per veure el centenar de murals de gran qualitat situats a les façanes dels seus edificis, que ha transformat el poble en una gran exposició a l'aire lliure.

6. Juny
Refrescar-se en paratges naturals

El mes de juny ja comença a apretar la calor a les terres de Ponent, una calor que durarà tots els mesos d'estiu i que acostumen a ser mesos molt durs. El sol hi brilla amb molta força, les temperatures fan pujar graus i més graus tots els termòmetres i s'agraeix tota brisa d'aire fresc. Però, que no condeixi el pànic! No tenim platja, ni cales boniques, però tenim racons preciosos, enmig de la natura, que ens conviden a fer una fresca capbussada!

7. Juliol
La Transsegre, la gran festa de l'aigua

Calor, aigua, imaginació i un ambient festiu desfermat són els principals ingredients d'aquesta festa, una celebració que reivindica la recuperació de l'espai natural del riu mitjançant un descens eixelebrat i no competitiu que cada any aplega participants entusiastes amb les seves originals embarcacions casolanes. La Transsegre, la festa de l'aigua més important coneguda arreu del país, ha esdevingut una festa major d'estiu col·lectiva que té lloc entre Balaguer, Camarasa, Gerb i Sant Llorenç de Montgai.

8. Agost
L'Aquelarre de Cervera, la gran festa del foc

L'Aquelarre de Cervera és la festa del foc, la música i les bruixes de les Terres de Ponent, una explosió de cultura popular que se celebra a la ciutat de Cervera cada últim dissabte d'agost. La crema d'unes 24.000 carretilles (més de 450 quilos de pólvora) avalen una festa ferotge que omple els carrers centenaris del nucli antic de Cervera de correfocs i pirotècnia. L'Aquelarre és un ritual de foc únic. La màgia i originalitat de la festa se centra en el Mascle Cabró, protagonista d'una dramatúrgia que cada any es dissenya de nou, seguint el protocol de l'encesa de la Universitat, el ball de la Polla, la invocació del Boc, l'escorreguda del Mascle Cabró i el Foqueral.

9. Setembre
FiraTàrrega

L'arribada del setembre és, per molts i moltes, el retorn a la rutina i a les tasques del dia a dia. Però també significa que a Tàrrega hi té lloc una nova edició de la fira de teatre al carrer FiraTàrrega, una de les cites més consolidades de les arts escèniques de carrer a Catalunya i d'arreu. Espectacles de carrer, circ, teatre, dansa, clown, performances, música en directe... envaixen els carrers i places de la capital de l'Urgell. Una cita imprescindible per cloure l'estiu a Ponent.

10. Octubre
Ruta pel pantà d'Utxesa

Tot i ser un espai creat per l’home, l’embassament d’Utxesa és avui un indret naturalitzat rodejat d’aiguamolls i una frondosa vegetació. Recorrent els seus voltants, es poden descobrir nombroses espècies d’ocells d’àmbit aquàtic i estepari. La ruta comença i acaba al Punt d’Informació d’Utxesa, situat al sud del pont que creua el canal d’unió entre els embassaments d’Utxesa i Secà. S’hi pot accedir des d’Aitona, Torres de Segre o Sarroca de Lleida. Una ruta perfecta per fer amb nens, per poder gaudir d’un entorn humit i dels petits retalls de paisatge típic de secà, amb la diversitat d’hàbitats i espècies que això comporta.

11. Novembre
Música sota les estrelles

Us imagineu assistir a un concert de música en un Observatori Astronòmic, amb poca llum i a cel obert, mentre observem les estrelles? Doncs tot això és possible, gràcies al cicle Música sota les estrelles del Parc Astronòmic d'Àger. A més d'escoltar el concert, els participants podran completar la visita fent observacions al parc de telescopis. Un cicle que comença cada any a principis de juny i s'allarga fins al novembre.

12. Desembre
La Ruta de les cabanes de volta

Us recomanem acabar l'any a Les Garrigues, una comarca amb un abundant patrimoni de construccions de pedra seca, entre les quals destaca la cabana de volta, la seva construcció més emblemàtica. Hi ha catalogades més de mil cabanes amb nou estils diferents de coberta. En aquestes cabanes s'hi feia vida durant el temps de recollir l'oliva, de llaurar i de podar. En aquesta ruta, que inclou els termes municipals de les Borges Blanques, Castelldans, L'Albi i Vinaixa, trobarem nou cabanes, una cogulla, una bassa i un aljub. Quant als estils de coberta, cinc cabanes la tenen de volta de canó, que és la que predomina a la comarca, però també n'hi ha d'altres tipus, com volta apuntada, falsa cúpula o coberta de lloses.

 

 
Veure més notícies
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71