L’Escola de Cuidadors de “la Caixa” atén a més de 1.000 persones en el seu primer any
últims articles
Espanya, un dels països on l’origen social dels pares té més influència en la posició social dels fills
 
CaixaImpulse Consolidate apropa al mercat quatre iniciatives biomèdiques disruptives
 
El 37,7% de les mares va sol·licitar una reducció de jornada o treballar a temps parcial després de la baixa maternal davant del 4% dels pares
 
La CECA i la CEOE acorden finançar amb 45.000 milions la competitivitat d'empreses i pimes espanyoles
 
Experts defensen la creació d’una renda bàsica universal per reduir les desigualtats socials a Espanya
 
”la Caixa” ha lliurat ajuts per a 79 projectes de recerca pionera i de gran impacte social per un import de 28 milions d’euros
 
El projecte neix en el marc del Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades de “la Caixa”
Fotografia de grup "la Caixa"

L’Escola de Cuidadors de “la Caixa” és un espai pioner a Catalunya en l’acolliment de familiars cuidadors i voluntaris que atenen a persones que es troben al final de la vida. El seu principal objectiu és informar, formar i acompanyar-los.

Més enllà de transmetre coneixements que amplien les competències del cuidador, l’Escola aporta els valors essencials de la cura a través d’eines, tècniques i habilitats enfocades a realitzar una atenció d'excel·lència a les persones cuidades.

El passat dijous 25 de juliol va tenir lloc la presentació del balanç del primer any de l’Escola de Cuidadors, per part del subdirector general de la Fundació Bancària “la Caixa”, Marc Simón; el director de l’Escola de Cuidadors, Gustavo Levit; la directora de l’Àrea de Pobresa i Salut de la Fundació Bancària ”la Caixa”, Montse Buisán, i una cuidadora formada a l’escola, Leonor García.

Posteriorment, la psicòloga i docent de l’escola, Marta Argilés, va dirigir un taller de confort emocional en el que hi han participat sis cuidadors i una voluntària.

Des de la seva posada en marxa el juliol del 2018, han passat per l’escola 1.105 cuidadors familiars i voluntaris. Fins a dia d’avui, l’escola ha realitzat 231 tallers, en diferents dispositius assistencials per facilitar l’assistència als cuidadors i voluntaris. A totes les activitats s’hi han sumat un total de 2.523 assistències, tenint en compte que un sol cuidador acostuma a participar en diversos tallers.

Cuidem la vida fins a l’últim instant

A Catalunya moren anualment al voltant de 63.289 persones i, d’aquestes, 20.252 necessiten cures pal•liatives. Això suposa l’existència de 30.500 cuidadors amb diferents nivells de implicació i dedicació que necessiten acompanyament i recolzament.

A l’Escola de Cuidadors s’imparteixen tallers amb una metodologia innovadora que contempla espais d’escolta, acolliment i reflexió. Els professionals ajuden als cuidadors a donar-los resposta a totes les qüestions relacionades amb la cura del malalt transferint coneixements i eines, i orientant-los en la tasca de cuidar. Tot plegat s’ofereix a través de cinc àmbits d’atenció: Consells per a la cura diària, eines per millorar la comunicació entre cuidador i malalt, estratègies per gestionar les emocions (reduir l’estrès, l’angoixa, les pors...), coneixement del procés del dol i espai de sensibilització amb enfocament comunitari.

L’itinerari formatiu de tallers i altres activitats pretén cobrir les necessitats essencials de cuidadors familiars i voluntaris, treballant les actituds, transmetent coneixements i aportant eines. Cada persona es pot inscriure al cicle complet d’activitats formatives o només a un taller en funció del seu interès o de la seva disponibilitat.

Per una atenció integral al final de la vida

L’Escola de Cuidadors neix en el marc del Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades de “la Caixa”. Emmarcat en l’Estratègia de Cures Pal·liatives del Sistema Nacional de Salut, aquest programa complementa el model actual d’atenció amb la finalitat d’assolir una atenció integral que tingui en compte els aspectes psicosocials: tant el suport social, emocional i espiritual al pacient i als seus familiars, com l’atenció al dol, el suport a professionals de cures pal·liatives i l’acompanyament a càrrec de voluntaris. Des que es va posar en marxa el 2009, el programa s’ha anat ampliant fins arribar actualment a 128 hospitals de tot l’Estat Espanyol i a 133 unitats de suport domiciliari, a través de 42 Equips d’Atenció Psicosocial formats per psicòlegs, treballadors socials, infermers, metges, agents pastorals i voluntaris.

Fins avui, més de 150.000 pacients i 200.000 familiars han estat atesos pel programa. La seva primera avaluació científica conclou que aquest respon a les necessitats de les persones ateses, millorant en el 90% els símptomes en l’àmbit anímic i psicològic. L’estudi estableix que el 92 % de les persones malaltes qualifiquen d’excel·lent o molt bona l’atenció rebuda, i que prop del 90% asseguren que han pogut resoldre temes pendents (la majoria vinculats a la comunicació i la relació amb la família i l’entorn) gràcies a aquest suport.


Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media