Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

Castellbisbal ja és la capital del món geganter català
La colla gegantera amfitriona va celebrar els 25 anys dels seus propis gegants

Més de 150 figures i 62 colles d'arreu del territori han omplert de festa els carres i places de Castellbisbal amb motiu de la 32a Ciutat Gegantera de Catalunya. El municipi del Vallès Occidental, que pren així el relleu de Sant Climent de Llobregat, serà l'encarregada de custodiar durant les figures d'en Treball i no Cultural, els gegants de representatius de Catalunya, i de representar tot el món casteller allà on calgui.

3 dies de celebració

Els actes de Ciutat Gegantera, organitzats per la colla del municipi, van començar divendres 7 de juny amb un pregó institucional i després un concert de músiques de Castellbisbal. Seguidament, els gegants pota-rojos van fer una passejada fins a la plaça Lluís Companys, on es va inaugurar el monument commemoratiu dels 25 anys dels gegants i de la Ciutat Gegantera. A la nit, la mulassa Castanya sortirà a ballar en el seu acte, el "CercaCastanya".

L'endemà, dissabte 8, durant el matí es va convidar tothom a gaudir del patrimoni cultural i patrimonial, amb portes obertes al Museu de la Pagesia o el Museu del Tractor d'Època. A la tarda, el Seguici extraordinari de Festa Major i la rebuda del seguici de la població de Sant Climent de Llobregat, com a Ciutat Gegantera vigent.

A la nit, el parc Folch i Torres va acollir l'espectacle "Manel i Vicenta, vivències d'uns fets reals", un espectacle teatralitzat que commemora els 25 anys d'aquests gegants construïts per l'escultor Ramon Aumedes del Taller Sarandaca de Granollers. El Manel el flabiolaire s'inspira en un personatge real, un conegut músic pota-roig que va tocar per a tants i tants grups de cultura popular del país; mentre que la Vicenta dóna simbolisme a la típica dona castellbisbalenca jove, formosa i treballadora, provinent del món de la pagesia.

El dia principal de la festivitat va ser diumenge 9, amb una trobada amb totes les colles geganteres participants, i l'espectacle de traspàs del títol de ciutat gegantera de Sant Climent de Llobregat a Castellbisbal, que representarà el món geganter català amb la custòdia de les figures dels gegants de Catalunya durant tot un any. Els actes van comptar amb la presència de la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Mariàngela Vilallonga, i van finalitzar amb un espectacular ball final conjunt de totes les colles participants.

La celebració de la Ciutat Gegantera va néixer l'any 1985 impulsada per l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, i durant aquest temps s'ha constituït com la gran festa de tot el món geganter.

Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
Una exposició repassa 150 anys d’història dels Tres Tombs a Sant Cugat
La mostra es pot visitar a la Casa de Cultura fins al 4 de març
Mallorca, protagonista al Tradicionàrius d’aquesta setmana
Dijous es presenta el ‘Calendari Folklòric de Mallorca. Tardor’, un tresor de la cultura tradicional de l’illa
Viatge pel vestuari dels esbarts a través d’una quarantena de nines
L’Esbart Sant Jordi presenta la mostra ‘Vestits per ballar’, a la Farinera del Clot de Barcelona
Comença la temporada d’uns Pastorets reinventats i adaptats a la Covid
Es preveuen prop de 130 representacions arreu del territori, amb textos originals, formats reduïts i referències a la pandèmia

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media