En un moment d'esplendor, com ho és la primavera al Penedès, hi ha propostes tastos, excursions, descobertes i esport, en contacte amb la natura i en plena floració de la vinya sota el paraigua de l'Institut del Cava.
Els 4 punts arqueològics que ens aporten informació sobre la Batalla de l'Ebre
Les restes materials, les pròpies infraestructures construïdes arran del conflicte, aporten o invaliden hipòtesis a la memòria dels combatents
L'excavació d'estructures defensives i llocs de comandament durant la batalla de l'Ebre esdevé una font d'informació i de coneixement que complementa i acompanya els estudis tradicionals de la història mili...
5 activitats esportives a l'aire lliure per a descobrir el teu territori
En uns moments en els quals no podem desplaçar-nos per a descobrir llocs desconeguts, és la millor època per aprofitar i conèixer a fons els voltants del nostre municipi. En família, en parella o tu sol, hi ha molte...
Boscos de Catalunya per visitar a la tardor
La tardor és un bon moment màgic per posar-se al dia amb pel·lícules, llibres i series aprofitant l’arribada del fred, però també és el moment per sortir a explorar i gaudir de la natura, que s&r...
75 Activitats per divertir-se en família amb pocs diners
Divertir-se amb els fills no és difícil, doncs ells necessiten menys del que pensem, donat que en la majoria d’ocasions l'únic que reclamen és una mica del nostre temps.Per a aquestes dates de pandèmia en ...

 


 

El Cava i el seu paisatge a La Primavera del Cava
La Primavera del Cava aprofita el moment d’esplendor de la primavera penedesenca per oferir experiències que remeten a la relació entre el cava i el seu paisatge

Des del passat 4 de maig, amb les Mini Cavaolimpíades a les caves Vilarnau, i fins al pròxim 2 de juny, vuit cellers elaboradors de Cava ens estan oferint la possibilitat de visitar-los i participar en una pila d'activitats a La Primavera del Cava. Són propostes per a tots els públics que tenen com a denominador comú la relació entre el cava i el seu paisatge. En un moment d'esplendor, com ho és la primavera al Penedès, Agustí Torelló Mata, Covides, Giró Ribot, Juvé & Camps, Segura Viudas, Sumarroca, Vilarnau i Vins El Cep ens proposen tastos, excursions, descobertes i esport, en contacte amb la natura i en plena floració de la vinya sota el paraigua de l'Institut del Cava.

Esport amb una bona recompensa

Els amants de l'esport sabeu bé que el paisatge juga un paper clau en l'experiència, sigui a peu, corrent o en bicicleta. Si us agrada córrer i gaudir del paisatge, Giró Ribot ha preparat per a La Primavera del Cava la cinquena edició de La CavaCursa, una cursa de 10 km que té lloc dins el municipi de Santa Fe del Penedès, en un entorn rural envoltat de vinyes. S'hi podrà participar en dues modalitats: la cursa de 10 km i la caminada de 10 km. En acabar tots els participants rebran un obsequi i un entrepà de botifarra a la brasa; a més, podran participar en un munt de sorteigs. Serà el dissabte 18 de maig.

I pel dissabte 25 de maig, una altra proposta que comença esportivament. La marxa nòrdica pot ser una magnífica manera de descobrir les vinyes del Penedès. A Covides ens proposen fer un recorregut per les seves vinyes i conèixer el procés de floració del cep amb l’acompanyament d’un agricultor i soci de Covides, així com del responsable de viticultura de l’Associació de Defensa Vegetal del celler. El matí acabarà amb un bon esmorzar de pagès a la finca.

Sobre rodes o caminant per saber més sobre la vinya
A Juvé & Camps ens proposen viure la floració del Cava sobre rodes aquest dissabte 11 de maig. La floració és un dels moments clau del cicle de vida de la vinya, en el qual es determina el volum de la collita. Amb un recorregut entre vinyes en bicicleta elèctrica, la gent de Juvé & Camps ens explicarà la base de la seva filosofia de treball: el respecte per la natura i els seus cicles, així com el convenciment que només des d'aquesta admiració és possible aconseguir grans caves i vins.

En el cas que preferiu anar sobre els vostres propis peus i donar suport, a més, a una iniciativa solidària, La Primavera del Cava ens proposa la 3a Cep Passes solidàries - Caminada entre vinyes a Vins El Cep. En companyia de familiars i amics, es tracta de recórrer a peu 7 kms pel paratge d’aquest celler sadurninenc el dissabte 1 de juny. Un expert explicarà pel camí la fauna i la flora del entorn i tot plegat acabarà amb un dinar gastronòmic entre vinyes. Aquesta experiència, que arriba a la seva tercera edició, es fa per recollir fons pel Sant Joan de Déu Pediatric Cancer Centre-Barcelona i el 50% de tot el que es recapti serà donat a aquest projecte.

Tastos i maridatges entre vinyes
Com veieu, el cava no pot faltar en cap de les propostes de La Primavera del Cava. Però, i si anem una mica més enllà per conèixer la relació entre el que bevem i el paisatge on ha nascut? Les caves Sumarroca han preparat un curiós tast per aprofundir en la relació entre la terra i les vinyes i els vins i caves que s’elaboren amb aquells raïms per aquest diumenge 12 de maig: 5 parcel·les = 5 tastos. Amb sortida des de la finca de Monistrol d’Anoia i tot passejant entre vinyes, els visitants podran veure la brotació i saber més sobre la vinya i el seu cicle natural. En arribar a les diferents parcel·les, a més, es tastaran els vins i caves que s’han fet amb les varietats allà plantades, amb un petit maridatge. L’últim tast es farà davant l’església romànica de Santa Creu de Creixà, al mig de la finca, i entre ceps, amb un ambient festiu on no faltarà la música per celebrar la primavera.

Un bon cava s'ha de poder degustar en bona companyia gastronòmica. Per això, les caves Agustí Torelló Mata proposen un showcooking de primavera el diumenge 2 de juny. De la mà de l'equip del xef Jose Tallón, els visitants faran un recorregut gastronòmic a l'ombra dels pins. Amb un autèntic espectacle de cuina en directe, podran veure com es prepara cada plat mentre un expert explica el cava que hi marida. Un dia de festa amb música per tastar grans vins i caves d'una manera diferent.

La natura: principal protagonista
Totes les activitats que s'organitzen en el marc de La Primavera del Cava fan incidència en el paisatge i l'entorn que veu néixer i créixer el raïm que després servirà per elaborar el Cava. Precisament per posar el focus sobre aquest paisatge i com s'omple de vida amb l'arribada de la primavera, Segura Viudas ens proposa una jornada dedicada a un dels seus pilars fonamentals, la protecció de la biodiversitat. Aprofitant que des de l'any 2017 l'Heretat Segura Viudas és entitat 'Custòdia del Territori' de l'organització internacional SEO-BirdLife, l'activitat que proposen és apropar i fomentar aquest valor natural amb una jornada de primavera fonamentada en l'observació dels ocells que hi ha al Penedès.

L'activitat, titulada Els ocells del cava, tindrà lloc aquest dissabte 11 de maig i començarà a la vinya amb un esmorzar de pagès acompanyat pels caves i vins de Segura Viudas i productes de proximitat, seguit d'un itinerari per la finca on es farà valdre la importància de la fauna i flora de l'Heretat. Durant el passeig, grans i petits de la família, gaudiran d'una experiència d'anellament d'aus en mans d'experts de SEO-BirdLife i viuran en directe l'alliberament dels ocells anellats. La jornada acabarà brindant amb una copa de cava davant de la masia.

Goretti Martínez

 
Veure més notícies
 


AMIC - Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93 452 73 71