Les propostes de l’Ens
   
   
   
   
   
 
 


 


 

La creació de la tarasca i la víbria barcelonines, a La Casa dels Entremesos

El 1993 va ser un any important per a la imatgeria festiva barcelonina. Es va crear el Protocol Festiu de Barcelona, es va començar a celebrar el Toc d'Inici de la Mercè, i a més a més es van recuperar dues bèsties de foc: la tarasca i la víbria. Per celebrar el vint-i-cinquè aniversari del seu ressorgiment, l'Associació de Geganters, Grallers i Bestiari de la Barceloneta i l'Associació de Festes de la Plaça Nova han organitzat la xerrada De víbries i tarasques. Torna el monstre.

Durant la conferència, dijous 8 de novembre (20:00 h) a la Casa dels Entremesos (Plaça de les Beates, 2), s'aprofundirà en els aspectes tècnics i simbòlics de les bèsties. Xavier Jansana explicarà el procés que va seguir en la creació de les figures. Prèviament, introduint la seva intervenció, Xavier Cordomí explicarà el simbolisme que les bèsties tenen en el context del Seguici Popular de Barcelona.

Característiques de La Tarasca i la Víbria barcelonines

La primera referència documentada de la víbria barcelonina es remunta a 1399. A més de les tres grans cites del protocol festiu barceloní –Santa Eulàlia, Corpus i les Festes de la Mercè—també participa en les Festes de Sant Roc i en els correfocs dels Diables del Barri Gòtic. La bèstia pertany a la família –força infreqüent—dels dracs rampants. Miquel Àngel Gelabert (coreografia) i Quim Soler (música) van crear La Dansa de la Víbria, que s'executa amb música de gralla i percussió.

Gairebé dos-cents anys més antiga, la tarasca no apareix referenciada fins a 1593. No es coneix amb certesa el simbolisme que jugava tradicionalment en els seguicis festius. La construcció actual és una cucafera amb cos de tortuga i cap de felí humanitzat. Es distingeix pel seu volum (gairebé 200 quilos!) i per la capacitat de llençar aigua o foc indistintament. Com a singularitat, el Ball de la Tarasca de Barcelona només pot ser dansat per a dones.

Dimarts 23 es presenta l’edició en català del llibre ‘Un ajuntament anomenat Ells’, de Francisco Candel
L’obra parla sobre els “somnis i paranys” del període decisiu en què els catalans recuperaren el timó dels ajuntaments
Santa Eulàlia se celebra a les xarxes
Un documental de l’Esbart Ciutat Comtal i una exposició virtual del Museu Diocesà conviden a descobrir la figura i llegenda de la patrona de Barcelona
Una exposició repassa 150 anys d’història dels Tres Tombs a Sant Cugat
La mostra es pot visitar a la Casa de Cultura fins al 4 de març
Mallorca, protagonista al Tradicionàrius d’aquesta setmana
Dijous es presenta el ‘Calendari Folklòric de Mallorca. Tardor’, un tresor de la cultura tradicional de l’illa
Viatge pel vestuari dels esbarts a través d’una quarantena de nines
L’Esbart Sant Jordi presenta la mostra ‘Vestits per ballar’, a la Farinera del Clot de Barcelona
Comença la temporada d’uns Pastorets reinventats i adaptats a la Covid
Es preveuen prop de 130 representacions arreu del territori, amb textos originals, formats reduïts i referències a la pandèmia

Qui som? - Avís legal
Gran Via de les Corts Catalanes, 610 1r 2a - 08007 Barcelona
Tel. 93.452.73.71 - Fax 93.452.73.72 - info@amic.media