A mi, qui em pagarà la pensió?
Josep M. Vázquez i Zacarías. Economista
 
L’Estat espanyol està obligat a pagar les pensions de tots els treballadors que han cotitzat en el seu sistema de seguretat social, tant si viuen Catalunya, a altres indrets d’Espanya, o a qualsevol país del món, i no les pot deixar de pagar en cap territori, ni molt menys com a represàlia per l’eventual independència de Catalunya o per la ideologia dels pensionistes.

Les legislacions espanyola i europea obligarien l’Estat espanyol a seguir pagant les pensions dels catalans, fins que hi hagi un acord de repartiment d’actius i passius entre Catalunya i Espanya.

Si l’Estat espanyol deixés de pagar les pensions, ja fos com a represàlia per la independència o per manca de tresoreria, o fins i tot si amenacés amb fer-ho, estaria reconeixent Catalunya com a estat sobirà davant la comunitat internacional, i renunciaria a les contrapartides que podria obtenir en una negociació.

Un cop adquirida la condició d’estat sobirà, la República Catalana serà qui estarà cobrant les cotitzacions dels treballadors en actiu. Amb menys atur i un salari mitjà més alt, no només disposarà dels diners per pagar les pensions quan sigui el moment, sinó que també estarà en millors condicions que l’Estat espanyol, per mantenir-ne el poder adquisitiu.
  Catalunya Espanya
Atur (IV-2016) 14,85 % 18,63 %
Índex salarial mitjà (IV-2016) 107 100
Font: INE.
 
   

No cal saber economia per adonar-se que, si deixa de cobrar les cotitzacions, l’Estat espanyol tindrà dificultats per fer front al pagament de les pensions catalanes.

Si a les pensions hi afegim el 100 % del deute del Reino de España, i una reducció del 19 % del seu PIB (el pes de Catalunya), no sembla que l’Estat espanyol estigui en condicions de rebutjar durant gaire temps la negociació d’un d’acord de repartiment d’actius i passius.

Per si tot això no fos suficient, a la República Catalana el dret a cobrar les pensions estarà garantit per llei, des del primer dia. Així ho va assegurar recentment el secretari general de Treball de la Generalitat de Catalunya, Sr. Josep Ginesta. La Generalitat de Catalunya s’obliga doncs a pagar les pensions, fins i tot en el cas poc probable que el Reino de España, en contra de les seves pròpies lleis, deixés de pagar-les.
 
Josep M. Vázquez i Zacarías. Economista. Març del 2017
 
Model educatiu i dèficit en formació tècnica
La millora del preu del deute
L’estat espanyol obstaculitza el corredor mediterrani i el desenvolupament econòmic de Catalunya
Model d’estat i rodalies a Catalunya
Invertir a Catalunya
Atenció a la dependència i deslleialtat institucional
Catalunya i la globalització
El relatiu fracàs de la llei de garantia de la unitat de mercat
L’Estat espanyol, les pensions i la judicialització de la política
Por de no cobrar les pensions en un Estat català independent?
L’agricultura catalana a Europa
Rànquings de qualitat i dimensió dels estats classificats
Fa política el Banc Central Europeu?
Juguen amb el nostre futur
Estructures d’estat i nous llocs de treball
Competint des de la ineficiència energètica