La importància d’un bon esmorzar
 
La dita popular “esmorza com un rei, dina com un príncep i sopa com un pobre” no s’equivoca gens en afirmar que l’àpat més important ha de ser el primer del dia. Un esmorzar variat i complet no només garanteix agafar l’energia física suficient per començar el dia amb bon peu, sinó que també contribueix al desenvolupament intel·lectual i, fins i tot, ajuda a perdre pes. Tot i això, són moltes les persones que per falta de temps o gana decideixen saltar-se aquest àpat, un error que s’agreuja en nens i joves en edat de creixement.

1. L’esmorzar s’hauria de fer sempre amb el temps suficient per seure i gaudir de l’àpat sense presses, mastegant cada aliment per absorbir-ne els seus nutrients. En aquest sentit, li hauríem de dedicar un mínim de 15 minuts.

2. Recorda que és fonamental hidratar-se bé, no només per depurar el nostre cos de toxines, sinó per garantir un funcionament òptim de l’organisme, tant físic com intel·lectual. Així doncs, es recomana beure uns tres gots d’aigua des que ens despertem fins que acabem d’esmorzar.

3. Un esmorzar ideal hauria d’aportar entre el 20 i el 25% de les calories que prenem diàriament, és a dir una quarta part. No n’hi ha prou en beure’s un suc de fruites o menjar un iogurt.

4. Tot i que segons el país i la cultura l’esmorzar varia molt, hi ha alguns aliments que haurien d’estar presents cada matí:

- Els cereals (millor si són integrals) ens proporcionaran energia per començar el dia. Els podem consumir en forma de civada, pa o fins i tot galetes ocasionalment...

- Els làctics com la llet, el formatge fresc o el iogurt aporten proteïnes, vitamines i minerals essencials per posar-nos en marxa. Tot i això, es poden substituir per productes sense lactosa o begudes vegetals si el nostre cos no les tolera correctament.

- La fruita és indispensable per començar bé el dia, ja que són aliments sans i nutritius que aporten fibra, vitamines i minerals. És ideal consumir-les senceres per maximitzar els seus beneficis, però també les podem ingerir com a sucs naturals o, fins i tot, compotes.

- Es poden afegir altres elements com fruits secs, hortalisses i verdures, ous, carns i, amb més moderació, embotits o mantegues. Evitar sempre productes amb sucres refinats, brioxeria industrial i els greixos trans.
A l’hivern, sopes i cremes
Digues adéu als refredats
Nutrients imprescindibles per a la salut
La importància de la fibra al nostre cos
Gaudeix de l’alcohol a l’estiu d’una manera saludable
Descobreix com mantenir-te hidratat a l’estiu
L'alvocat, el meló i el coco, tres fuites d'estiu
Cuida't seguint la Dieta Meditarrània
Què menjar quan fas esport?
Contingut elaborat: